Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για μια «νέα εποχή» στη συνεργασία τους δεσμεύθηκαν οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες ηγέτες

Για μια «νέα εποχή» στη συνεργασία τους δεσμεύθηκαν οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες ηγέτες
Για μια στενότερη συνεργασία δεσμεύθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, κατά την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής
Για μια στενότερη συνεργασία δεσμεύθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, κατά την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα (25/2/2019) στην Αίγυπτο.
Στην τελική δήλωσή τους ανέφεραν ότι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μια «νέα εποχή» συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές συνόδους κορυφής, με την επόμενη να διεξάγεται στις Βρυξέλλες το 2022, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah al-Sisi.
Η υψηλού επιπέδου συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ πραγματοποιείται καθώς ορισμένες αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις ασφαλείας και οικονομικές κρίσεις και η Ευρώπη μια αύξηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος.
Στο κλείσιμο της συνόδου, ο al-Sisi χαιρέτισε τη διεξαγωγή της συνόδου, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν προσδιόρισε.
«Είναι φυσικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση ή την αντιμετώπισή τους», είπε χωρίς να επεκταθεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δήλωσε πως οι κανόνες στους οποίους βασίζεται η παγκόσμια τάξη «βρίσκονται σαφώς υπό απειλή».
«Συμφωνήσαμε εδώ, στο Σαρμ ελ-Σέιχ, ότι θα εργασθούμε από κοινού για την προάσπισή τους», τόνισε ο Tusk.
«Οι πολυμερείς λύσεις παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε απειλές στην διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Αυτό είναι αλήθεια όταν μιλάμε για την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη ή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η μετανάστευση, η αναταραχή στην αραβική περιοχή, η ασφάλεια και το εμπόριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής.
Τους τελευταίους μήνες, επίσης, το Ισλαμικό Κράτος υπέστη στρατιωτικές ήττες στο Ιράν και στη γειτονική Συρία, που οδήγησαν ουσιαστικά στον τερματισμό του αυτοαποκαλούμενου εδαφικού «χαλιφάτου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Η στρατιωτική κατάρρευση της εξτρεμιστικής οργάνωσης προκάλεσε φόβους για πραγματοποίηση επιθέσεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή από τμήματα της οργάνωσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να υποστηρίξουν μια «διαδικασία πολιτικής αλλαγής» στη Συρία έτσι ώστε τα έξι εκατομμύρια άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα να μπορέσουν να επιστρέψουν.
Μιλώντας στη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Σαρμ αλ-Σέιχ, η Merkel είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου θα πρέπει να προωθήσουν τη διαδικασία κατάρτισης ενός συντάγματος και να ξεκινήσουν «περιεκτικές διαβουλεύσεις» για το πώς θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον της Συρίας.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό έτσι ώστε όλοι οι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία», είπε.
Η Merkel επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη σε συνάντηση που είχε με τον Fayez al-Sarraj, τον πρωθυπουργό της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της βορειοαφρικανικής χώρας, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος το 2011 μετά την ένοπλη εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.
Από τότε η χώρα αναδείχθηκε ως πύλη εξόδου για την Ευρώπη ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης