Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο Fed και μάκρο - Στο +0,12% και τις 21.458 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο Fed και μάκρο - Στο +0,12% και τις 21.458 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,34% στις 2.751,80 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (21/2) οι αγορές της ΑΣίας, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, καθώς και των μακροοικονομικών στοιχείων για την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,12% στις 21.458 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα υποχώρησε σε χαμηλά άνω των δύο ετών για τον Φεβρουάριο του 2019, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,5 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του κλάδου υποχώρησε στις 47 μονάδες, έναντι 54,4 μονάδων τον Ιανουάριο του 2019, γεγονός που αποτελεί την ταχύτερη συρρίκνωσση από τον Μάιο του 2016, ενώ πτώση σημειώθηκε και στον υποδείκτη που σχετίζεται με την μελλοντική παραγωγή.
Οι συνολικές νέες παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησαν περαιτέρω σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση στις παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση, οι ανησυχίες στις τάξεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές ζήτησης από το εξωτερικό παραμένουν.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,05% στις 2.228,66 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,70% στις 6.139,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,40% στις 28.628,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και AAC ενισχύθηκαν κατά +4,55% και +2,60% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,34% στις 2.751,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,26% στις 8.451,71 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 10.319,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,56% στις 9.300,81 μονάδες.
Μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, η Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα διατηρήσει μία περισσότερο υπομονετική στάση αναφορικά με τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων, καθώς η τράπεζα επικαλείται το περιβάλλον οικονομική αβεβαιότητας.
«Η έλλειψη λεπτομερειών από την έκθεση της Fed αφήνει την περιοχή να περιμένει για περισσότερες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας», σχολιάζει η Jingyi Pan της IG, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω άνοδος των αγορών μετά από τα θετικά σχόλια του Donald Trump «δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη».
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παρά την πιθανή αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.
Ειδικότερα, το προθεσμίακο συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,12% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,16 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,37% στα 57,37 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δέχονται σημαντική στήριξη από τις περικοπές που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, καθώς και από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνάψουν εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τα προκαταρκτικά στοιχεία του API έδιεξαν ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019, την ίδια στιγμή ωστόσο που οι αναλυτές προέβελπαν μεγαλύτερη άνοδο των αποθεμάτων, και συγκεκριμένα κατά 3,5 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, αυτή παραμένει στα 11,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ, με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας να αναμένει περαιτέρω άνοδο κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας θα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης