Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλύει η Πορτογαλία από τις απεργίες – Μισθολογικές αυξήσεις αξιώνουν οι υπάλληλοι

Παραλύει η Πορτογαλία από τις απεργίες – Μισθολογικές αυξήσεις αξιώνουν οι υπάλληλοι
Παραλύει η Πορτογαλία από τις απεργίες 
Κλειστά σχολεία, καμία αποκομιδή απορριμμάτων και νοσοκομεία που υπολειτουργούν στην Πορτογαλία, σήμερα (15/2), εξαιτίας μεγάλης απεργίας των υπαλλήλων, οι οποίοι αξιώνουν μισθολογικές αυξήσεις.
«Οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στα νοσοκομεία, στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στα σχολεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της χώρας, της CGTP.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Λισαβώνα και στο Πόρτο δεν επηρεάζονται από την απεργία, την οποία κάλεσαν οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες όπου ανήκουν περίπου 665.000 Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα συνδικάτα απαιτούν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανήλθε στην εξουσία το 2015 χάρη στην κοινοβουλευτική στήριξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, να αυξήσει τους μισθούς και δεν ικανοποιείται από την ανάκληση των μειώσεων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της περιόδου λιτότητας που ακολούθησε την κρίση χρέους το 2011.
Στον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση αύξησε τους κατώτατους μισθούς στον δημόσιο τομέα όμως, σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2009.
Οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αντλεί κέρδη από την τήρηση της υπόσχεσής του να θέσει τέλος στη λιτότητα και να μειώσει την ανεργία.
Το κόμμα βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπο με σειρά απεργιών σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Ιδιαίτερα μαχητική, η κινητοποίηση των νοσηλευτών, που προβλέπεται να διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο, προκαλεί κάθε μέρα την αναβολή ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
Ακόμη και η UGT, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας που ιστορικά πρόσκειται στους σοσιαλιστές, επικρίνει ανοικτά την κυβέρνηση. «Παρακολουθούμε μια αστική και συνδικαλιστική αναπήδηση» απέναντι σε μια κυβέρνηση που «έθρεψε προσδοκίες οι οποίες ήταν πάνω από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης