Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίγυπτος: Δικαίωμα να παραμείνει Πρόεδρος έως… το 2034, θα αποκτήσει ο al-Sisi

Αίγυπτος: Δικαίωμα να παραμείνει Πρόεδρος έως… το 2034, θα αποκτήσει ο al-Sisi
Πρόσω για πρόεδρος ως το 2034 ο al-Sisi
Δικαίωμα να παραμείνει στο ανώτατο αξίωμα της Αιγύπτου μέχρι το 2034, είναι πιθανό να αποκτήσει ο πρόεδρος της χώρας Abdel Fatah al-Sisi, μετά τις συνταγματικές τροπολογίες που ενέκρινε καταρχήν η εθνοσυνέλευση.
Την Πέμπτη 485 από τους 596 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των αλλαγών, βάσει τον οποίων επιτρέπεται στον al-Sisi να παραμείνει στην εξουσία για επιπλέον 12 χρόνια μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του, το 2022.
Οι αλλαγές αυτές θα κωδικοποιηθούν από ειδική επιτροπή και εντός διμήνου οι βουλευτές θα κληθούν εκ νέου να τις εγκρίνουν, πριν τεθούν τελικά σε δημοψήφισμα.
Πέρα από την δυνατότητα παράτασης της θητείας του προέδρου, οι συνταγματικές τροποποιήσεις ενισχύουν τον έλεγχο του προέδρου στη δικαιοσύσνη αλλά και τις αρμοδιότητες του στρατού.
Ο al-Sisi ανέλαβε την εξουσία μετά το χάος της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο, που τερμάτισε την επί σχεδόν 30 χρόνια ηγεμονία του Hosni Mubarak αλλά έφερε στην εξουσία ως πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο τον ισλαμιστή Mohamed Morsi.
Ο τελευταίος ανετράπη από τον Στρατό, του οποίου ηγούνταν ο al-Sisi που εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Ιούνιο του 2014 και επιβεβαίωσε εκ νέου την εκλογή του το 2018 με περίπου το 97% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης