Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Αυξάνεται η διπλωματική στήριξη στον Guaido

Βενεζουέλα: Αυξάνεται η διπλωματική στήριξη στον Guaido
Ο Guaido αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Αυξάνεται η διπλωματική στήριξη στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaido, καθώς μετά την αναγνώρισή του από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έντεκα χώρες από την Ομάδα της Λίμας, ζήτησαν από τον στρατό να τον στηρίξει.
Ο Guaido αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατηγορήθηκαν αμέσως από τον Nicolas Maduro ότι «υποστηρίζουν τα πραξικοπηματικά σχέδια» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ώρα που η διπλωματική υποστήριξη αυξάνεται, ο Guaido , προσπαθεί να οργανώσει την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, όπου ο πληθυσμός πλήττεται από την ένδεια τροφίμων και φαρμάκων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Χθες, την επομένη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Maduro να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, προχώρησαν στην αναγνώριση του Guaido.
Η αναγνώρισή του προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμάχων του Maduro, της Μόσχας και της Αγκυρας, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει «ανάμειξη» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και τον Erdogan «να κατηγορεί» την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι επιδιώκει την ανατροπή του Maduro παραβιάζοντας την «δημοκρατία».
Οι 19 ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν άρα την θέση των ΗΠΑ, του Καναδά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία.
Η θέση των 19 ευρωπαϊκών χωρών δεν μπόρεσε να γίνει κοινή θέση της ΕΕ εξαιτίας του βέτο τη Ιταλίας σε ευρωπαϊκό κοινό ανακοινωθέν.

H Ομάδα της Λίμας ζητά από τον στρατό να στηρίξει τον Guaido

Έντεκα από τις δεκατέσσερις χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που συνεδρίασαν χθες στην Οτάβα καλούν για αλλαγή κυβέρνησης στο Καράκας «χωρίς την χρήση βίας» και ζητούν από τον στρατό της Βενεζουέλας να ταχθεί στο πλευρό του μεταβατικού προέδρου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης