Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα τον έλεγχο της εταιρείας Citgo

tags :
Maduro: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα τον έλεγχο της εταιρείας Citgo
Η Citgo είναι εταιρεία διύλισης καυσίμων και θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA
Στην καταγγελία ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τη Βενεζουέλα τον έλεγχο της Citgo, εταιρείας διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA προχώρησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, N. Maduro.
Μάλιστα ο Maduro προανήγγειλε ότι σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου, καθώς κορυφώνει την πίεση που ασκεί για να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo.
Οι ΗΠΑ (...) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα» υποστήριξε ο Maduro.
Σημειώνεται πως ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνηση Trump θα προχωρήσει στην επιβολη κυρώσεων ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Mnuchin τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία είναι απαραίτητη και ως μέτρο πίεσης, προκειμένου η κυβέρνηση Maduro να αποχωρήσει και τα ηνία της χώρας να αναλάβει μία «νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία πρώτα απ' όλα θα πατάξει τη διαφθορά».
Σημειώνεται ότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ασκούσαν πιέσεις στον Trump να επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία, καθώς όπως υποστηρίζουν μέσω αυτής «η κυβέρνηση Maduro κατορθώνει να επιβιώνει».
Όπως ανέφερε ο John Bolton, σύμβουλος του Trump για θέματα ασφαλείας, οι κυρώσεις επισήμως θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη 29/1 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αξίας 7 δισ. δολαρίων, ενώ αυτό το πάγωμα θα της στοιχήσει περί των 11 δισ. δολαρίων λόγω σφοδρών επιπτώσεων στις εξαγωγές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης