Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Ανώφελο ένα περιορισμένο χρονικά «backstop» στη συμφωνία για το Brexit

Barnier: Ανώφελο ένα περιορισμένο χρονικά «backstop» στη συμφωνία για το Brexit
To λεγόμενο «backstop» που προτείνεται αυτή τη στιγμή για τα ιρλανδικά σύνορα είναι η μόνη επιλογή στο τραπέζι, δήλωσε ο Michel Barnier
(upd1) Μια προσωρινή εγγύηση για την αποφυγή δημιουργίας φυσικών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, δήλωσε σήμερα (23/1/2019) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier.
Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Le Monde», «Rzeczpospolita» και «Luxemburger Wort», ο Barnier δήλωσε ότι το λεγόμενο «backstop» που προτείνεται αυτή τη στιγμή είναι η μόνη επιλογή στο τραπέζι.
«Το ζήτημα του χρονικού περιορισμού του “ backstop” έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Αυτή είναι η μόνη δυνατή επιλογή, διότι μια δικλείδα ασφαλείας δεν είναι χρήσιμη αν είναι χρονικά περιορισμένη», δήλωσε ο Barnier.
Αργότερα σήμερα, μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον το βασικό σενάριο, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται κατά μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα την εμποδίσει να συμβεί.
Ο Barnier τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».
«Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες.
Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία», πρόσθεσε.
«Όμως το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου.
Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία.
Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η Theresa May και ελπίζουμε, ειλικρινά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής», συνέχισε ο Barnier.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο τη στιγμή που θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης.
Υπογράμμισε ότι η μη συμφωνία δεν είναι το σενάριο που προτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβεί.
«Παραμένουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι, ανοιχτοί, σεβόμενοι την κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Ο Barnier σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, δηλαδή να οριστεί για κάποια στιγμή αργότερα από τις 29 Μαρτίου.
Επισήμανε όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης