Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το δ΄ 3μηνο 2018 - Στι -14,3 μονάδες ο δείκτης της Bank of Japan

Ιαπωνία: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το δ΄ 3μηνο 2018 - Στι -14,3 μονάδες ο δείκτης της Bank of Japan
Το 80,8% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Bank of Japan, αναμένουν ότι η πληθωρισμός θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιαπωνία για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (9/1), την ίδια στιγμή που το ποσοστό των ατόμων που αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατέγραψε άνοδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της BOJ που σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, ο δείκτης εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία υποχώρησε στις -14,3 μονάδες, έναντι -13,3 μονάδων το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένει αύξηση των τιμών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες διαμορφώθηκε στο 77,5% έναντι 76% τον Σεπτέμβριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις προσδοκίες ανόδου των τιμών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε στο 80,8% έναντι 80,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός καταναλωτή στην Ιαπωνία κατέγραψε επιβράδυνση στο 0,9% τον Νοέμβριο 2018, παραμένοντας μακριά από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Εάν τα στοιχεία έδειχναν ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει ελπίδες στην BOJ για ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο η πτώση του δείκτη ενισχύει τους προβληματισμούς για τις προοπτικές της οικονομίας.
Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα επηρέασαν επίσης την Ιαπωνία στα τέλη του περασμένου έτους, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε σημαντική πτώση των αγορών, ως μέρος ενός ευρύτερου selloff παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης