Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια για σκληρό Brexit: Η Βρετανία ναυλώνει επιπλέον πλοία για εμπορικούς λόγους – Συμβάσεις 100 εκατ. λιρών

Σχέδια για σκληρό Brexit: Η Βρετανία ναυλώνει επιπλέον πλοία για εμπορικούς λόγους – Συμβάσεις 100 εκατ. λιρών
O κίνδυνος ενός σκληρού Brexit αυξάνεται
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες θα δαπανήσει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να ναυλώσει επιπλέον πλοία για την αποσυμφόρηση των θαλάσσιων διαδρομών στη Μάγχη, στην περίπτωση κατά την οποία το Λονδίνο εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 χωρίς να επιτύχει μία εμπορική συμφωνία.
Τρεις μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit αυξάνεται.
Πρόκειται για σενάριο - εφιάλτη για πολλές επιχειρήσεις, που τώρα είναι αντιμέτωπες με ένα οικονομικό σοκ.
Όπως αναφέρει το Reuters,  θα απαιτηθούν επιπλέον πλοία για να λειτουργήσουν νέες διαδρομές στη Μάγχη σε περίπτωση που οι κύριοι τερματικοί σταθμοί του Calais και του Dover αλλά και Folkestone μπλοκαριστούν από τους τελωνειακούς ελέγχους.
Επί του παρόντος, η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ σημαίνει ότι τα φορτηγά περνούν τα σύνορα ομαλά και γρήγορα.
Όμως, σε ένα σκληρό Brexit, ακόμη και μερικά λεπτά καθυστέρηση στο τελωνείο για κάθε φορτηγό είναι πιθανό να προκαλέσει μπλακ άουτ και στις δύο όχθες της Μάγχης.
Για να αντιμετωπιστεί η πιθανή καθυστέρηση, η βρετανική κυβέρνηση έχει αναθέσει τρεις συμβάσεις πρόσθετης εμπορευματικής δραστηριότητας μέσω νέων δρομολογίων από τα λιμάνια   Poole, Portsmouth και Plymouth.
Πρόκειται για συμβάσεις αξίας 47 εκατομμυρίων λιρών με τη Brittany Ferries,  47 εκατομμυρίων λιρών με τη δανική ναυτιλιακή εταιρεία DFDS και 14 εκατομμυρίων λιρών με τη Seaborne Freight.
Οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν προϊόν διαγωνισμού, καθώς όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, αφορά μια κατάσταση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης».
Περίπου 16.000 φορτηγά περνούν καθημερινά μεταξύ του Dover  και του Calais, μεταφέροντας  από ευπαθή τρόφιμα και φάρμακα μέχρι βιομηχανικά αγαθά.
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2018, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να επιταχύνουν τον σχεδιασμό τους για μία αποχώρηση από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης