Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γενική απεργία σήμερα στην Πορτογαλία… με σύνθημα από Ελλάδα κατά της λιτότητας

Γενική απεργία σήμερα στην Πορτογαλία… με σύνθημα από Ελλάδα κατά της λιτότητας
«Η λιτότητα δεν απέδωσε στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει και στην Πορτογαλία» διακηρύσσει το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο στη χώρα (CGTP), το οποίο καλεί σήμερα σε γενική απεργία και διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Τα μέσα μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι τομείς του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία. Ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση UGT και προσκείμενη στο σοσιαλιστικό κόμμα (το οποίο υπέγραψε και στηρίζει το μνημόνιο με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ) αντιτίθεται στην απεργία καθώς έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση.
Τα μέτρα του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των δανειστών για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τη διευκόλυνση των απολύσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η τρόικα απαιτεί από τη Λισσαβόνα τη μείωση του εργατικού κόστους παρά το γεγονός ότι οι πορτογαλικοί μισθοί υπολείπονται όλων των άλλων εργαζομένων στην ευρωζώνη.
Όμως τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας μοιάζουν να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του (κατ'όνομα) Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Η ύφεση αναμένεται να φτάσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών στο 3,3% το 2012, ενώ η ανεργία αυξάνεται διαρκώς αγγίζοντας ήδη το 15%.
Παράλληλα, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας (δηλαδή ο κεντρικός στόχος εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου) επιδεινώνεται, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώθηκε κατά 70% τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το πρωτογενές έλλειμμα (εκτός τόκων και χρεολυσίων που βαραίνουν το δημόσιο) ανήλθε το πρώτο δίμηνο στα 799 εκατ. ευρώ από τα 274 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2011.
Τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 4,3% αντανακλώντας την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους μοιάζει ήδη ανέφικτος παρά τη θετική αποτίμηση των ελεγκτών ΕΕ και ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση των εκπροσώπων της τρόικας τον περασμένο μήνα.
Κι ενώ πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι η Πορτογαλία θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση χρέους, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα της σιωπηρής κοινωνικής αποδοχής των μέτρων δεν θα διατηρηθεί για πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης