Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρηση Macron στα Κίτρινα Γιλέκα - Για 6 μήνες αναστέλλονται οι αυξήσεις στα καύσιμα

Υποχώρηση Macron στα Κίτρινα Γιλέκα - Για 6 μήνες αναστέλλονται οι αυξήσεις στα καύσιμα
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή του μέτρου για την αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
(upd) Ένα βήμα πίσω έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, υπό το βάρος των αντιδράσεων από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe ανακοίνωσε την εξάμηνη αναστολή των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων, εξέλιξη η οποία θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος διαμαρτυρίας.
«Θα έπρεπε κανείς να είναι κουφός για να μην ακούσει την οργή των Γάλλων, η βία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Πλέον αναμένεται η αντίδραση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».



Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των "κίτρινων γιλέκων", μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, καθώς η λίστα των αιτημάτων είναι μακρά.
Το κίνημα που ξεκίνησε με αφορμή την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, έχει γιγαντωθεί και έχει εξελιχθεί σε διαμαρτυρία κατά της ατζέντας Macron.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem για την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, το Ματινιόν επιβεβαίωσε παράλληλα την ματαίωση της συνάντησης που προβλεπόταν να έχει σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία των "κίτρινων γιλέκων" που ονομάζονται "ελεύθερα"..
Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας αυτής δήλωσε χθες ότι δεν θα μετείχαν στη συνάντηση με τον Εντουάρ Φιλίπ "για λόγους ασφαλείας", εξαιτίας απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον τους αν μεταβούν εκεί.
Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στο Ματινιόν ο πρωθυπουργός.

Καταρρέει η δημοτικότητα του Macron

Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των "Κίτρινων Γιλέκων" γιγαντώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας-έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα.
Το ποσοστό της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Edouard Philippe μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.
Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Macron  είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Francois Hollande στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match.
Ο Hollande θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.
Οι πρώτες διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων" πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων και έκτοτε έχουν πάρει την μορφή ευρύτερης διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του Macron.
Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι την 1η Δεκεμβρίου πήραν ιδιαίτερα βίαιη μορφή με λεηλασίες στην Αψίδα του Θριάμβου και βανδαλισμούς σε κτίρια κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Πόσο «κοστίζουν» στη Γαλλία τα Κίτρινα Γιλέκα

Έμποροι, αλυσίδες ξενοδοχεία αλλά και ακριβά καταστήματα και εστιατόρια έχουν δει σημαντική πτώση στις εισπράξεις τους από την αρχή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών οι μικρέμποροι είδαν τις εισπράξεις τους να μειώνονται κατά 20 με 40%.
Τα ξενοδοχεία είχαν μείωση στις κρατήσεις της τάξης του 15 με 25% και τα εστιατόρια, ανάλογα με το που βρίσκονται είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται από 20 ως 50%.
«Σας έλεγα την περασμένη εβδομάδα ότι ο αντίκτυπος στην γαλλική οικονομία είναι σοβαρός.
Σήμερα θα σας πω ότι ο αντίκτυπος συνεχίζει να είναι σοβαρός, αφού έχουμε παρατηρήσει μείωση στις εισπράξεις των επιχειρήσεων της τάξης του 25%, αναλόγως σε ποιον τομέα αναφερόμαστε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχουν προκαλέσει έλλειψη καυσίμων σε πολλά πρατήρια, κυρίως στη Βρετάνη.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορεί προς το παρόν να μιλήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ταραχές στο ΑΕΠ της χώρας.
Η δήμαρχος του Παρισιού υπολογίζει «μεταξύ 3 και 4 εκατ. ευρώ» το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων το Σάββατο (1/12), στο περιθώριο της διαδήλωσης των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι, μονάχα για τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους, όπως δήλωσε η ίδια στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.
Αυτή η εκτίμηση, που δεν είναι πλήρης, δεν αφορά τα καταστήματα, ούτε την Αψίδα του Θριάμβου, που στοχοθετήθηκαν από τους διαδηλωτές το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το Σάββατο το βράδυ, δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν «900 κυβικά μέτρα μπάζων» και απομάκρυναν «περισσότερα από 200 απομεινάρια» καμένων αυτοκινήτων, διευκρίνισε η κα Anne Hidalgo.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης