Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 27 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 53,1 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 27 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 53,1 μονάδες ο PMI
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Άνοδο σημείωσε η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (3/12) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να απομακρύνεται από τα χαμηλά 27 μηνών στα οποία βρέθηκε τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι 51,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Η τάση παραγωγής ενισχύθηκε ελαφρώς, καθώς οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν τόσο στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, όσο και στους τομείς των ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών.
Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη δίμηνη συρρίκνωση από τις αρχές του 2016, με τις εταιρείες να αναφέρουν την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit ως τον κύριο παράγοντα πίσω από την πτώση της εξωτερικής ζήτησης.
Παράλληλα, η έρευνα εμφάνισε μία μεικτή εικόνα αναφορικά με τις προοπτικές του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου, με το 46% των εταιρειών να αναμένουν υψηλότερη παραγωγή το ερχόμενο έτος, και μόλις ένα 10% να αναμένει πτώση.
Σε ότι αφορά τον συνολικό δείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων αναφορικά με τους ερχόμενους δώδεκα μήνες, ο υποδείκτης υποχώρησε σε χαμηλά 27 μηνών, εν μέσω αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.
«Ο δείκτης PMI για τον Νοέμβριο παρουσίασε μία άτονη εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit επηρέασαν τις τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες και περιόρισαν τις προοπτικές για το ερχόμενο έτος», σχολίασε ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Ενώ η ζήτηση από την εγχώρια αγορά ήταν ένα θετικό κίνητρο, οι κατασκευαστές ανέφερε επίσης περαιτέρω μείωση των νέων εξαγωγών, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι ανησυχίες του Brexit προκάλεσαν πλήγμα στην εξωτερική ζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Dobson, ο οποίος καταλήγει λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν ανάπτυξη το έτος που έρχεται, οι ανησυχίες γύρω από το Brexit οδήγησαν τον υποδείκτη αισιοδοξίας «στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης