Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο ο Sewing της Deutsche Bank – Πιέζει για συγχώνευση με την Commerzbank το Cerberus Capital

tags :
Με την πλάτη στον τοίχο ο Sewing της Deutsche Bank – Πιέζει για συγχώνευση με την Commerzbank το Cerberus Capital
Οι μετοχές της Deutsche Bank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 50% από τις αρχές του έτους
Από τότε που η Deutsche Bank ανέθεσε τη διοίκησή της στον Christian Sewing τον περασμένο Απρίλιο, τα προβλήματα της τράπεζας πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Οι μετοχές της τράπεζας σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 50% από τις αρχές του έτους, και είναι πλέον στην πρώτη θέση των χειρότερων αποδόσεων των μεγαλύτερων παγκόσμιων τραπεζών παγκοσμίως.
Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την τράπεζα να ερευνάται από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, η οποία αποφάσισε την επιδρομή σε έξι γερμανικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της τράπεζας.
Η επιδρομή, η οποία συνεχίστηκε για δύο ημέρες, ενίσχυσε την αποκάλυψη για εμπλοκή της τράπεζας σε σκάνδαλα με την Danske Bank, με την Deutsche Bank να έχει ήδη καταβάλει 18 δισ. δολάρια λόγω νομικών κυρώσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
 
Holdings

Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ερευνούσαν τουλάχιστον δύο εργαζόμενους στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας (μέρος του κλάδου που επέβλεπε Sewing πριν αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) για βοήθεια προς τους πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτια φορολογικά καταφύγια, αλλά προς εγκληματίες που ήθελαν να νομιμοποιήσουν παράνομα κέρδη από ενέργειες.
Οι υποψίες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, προέκυψαν από την περίφημη «διαρροή του Παναμά» (Panama Papers).
Κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους, οι εισαγγελείς έψαξαν τα γραφεία πέντε ανώτερων στελεχών της Deutsche, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της τράπεζας, ο οποίος φημολογείται ότι έφυγε από την τράπεζα μόλις λίγες μέρες πριν περίπου 200 αστυνομικοί, φορολογικοί επιθεωρητές και εισαγγελείς ζήτησαν από όλους να απομακρυνθούν από τους υπολογιστές τους.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα δημοσίευσαν ένα μπαράζ αρνητικών ιστοριών με ανώνυμα αποσπάσματα από «επενδυτές» που ζητούσαν αποτελεσματικές πολιτικές από τον Sewing.
Εάν δεν μπορεί η τράπεζα να ανταπεξέλθει, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις «στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις» (μείωση των δαπανών, μετατόπιση της επενδυτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της διαχείρισης του πλούτου), την οποία υποστήριξε ως δρόμο προς τη σωτηρία.
Όπως ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg, ενώ πολλοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Deutsche Bank, που ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση πριν από τις εισαγγελικές επιδρομές, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν, δεν έχουν παραλείψει να αναφέρουν ότι έχει μόνο ένα τρίμηνο ή δύο για να αποδείξει ότι η προσέγγισή του μπορεί να λειτουργήσει.
Ταυτόχρονα, οι στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις γίνονται όλο και πιο οδυνηρές για τους μετόχους λόγω της χαμηλής τιμής των μετοχών.
Η τράπεζα μόλις ολοκλήρωσε την περικοπή των 10.000 θέσεων εργασίας στις παγκόσμιες δραστηριότητές της.
Εν τω μεταξύ, η Cerberus Capital, η οποία κατέχει μετοχές στην Deutsche και στην αντίπαλη γερμανική Commerzbank, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζει για συγχώνευση μεταξύ των δύο, πράγμα που πιστεύει ότι θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους.
 
DB

Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε ένα τέτοιο σενάριο, πάλι, είναι η χαμηλή τιμή της μετοχής της Deutsche Bank.
Οποιαδήποτε συμφωνία στη σημερινή αποτίμηση σημαίνει ότι η Deutsche Bank μπορεί να καταλήξει ως μικρός εταίρος.
Η χρηματιστηριακή αξία της UBS, για παράδειγμα, είναι περισσότερο από διπλάσια.
Μια υψηλότερη τιμή μετοχής θα ανοίξει περισσότερες στρατηγικές επιλογές για την Deutsche Bank, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ανώτατη διοίκηση αντιτίθεται στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Βεβαίως, οι φήμες για πιθανή συγχώνευση, εξαγορά ή ακόμα και διάλυση της Deutsche Bank κυκλοφορούν εδώ και χρόνια.
Αλλά αν οι μετοχές της τράπεζας συνεχίσουν να καταποντίζονται, ο Διευθύνων Σύμβουλος της δεν μπορεί να έχει κάποια επιλογή.
Αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα μεγάλα οράματά τους και οι μέτοχοι γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης