Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σύσκεψη κορυφής μετά το μήνυμα της ΕΕ - Conte: Θα κάνω τα πάντα για συμφωνία με την ΕΕ - Tria: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το spread

Ιταλία: Σύσκεψη κορυφής μετά το μήνυμα της ΕΕ - Conte: Θα κάνω τα πάντα για συμφωνία με την ΕΕ - Tria: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το spread
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο θέλουν την Επιτροπή να επιμένει σε ένα έλλειμμα κοντά στο 2% - Αυξάνεται ο κίνδυνος κυρώσεων, η πρώτη απόφαση στις 3/12 στο Eurogroup
(upd) Αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μετά το μήνυμα από την Κομισιόν ότι μείωση του στόχου του ελλείμματος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες δεν είναι αρκετή.
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αποκλείει κάποιο ενδεχόμενο, καθώς όπως διεμήνυσε ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Οι δηλώσεις Conte 

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και κυρίως εκείνον για το έλλειμμα.
«Η ιταλική κυβέρνηση ακόμα αξιολογεί το ενδεχόμενο ενός νέου στόχου για το έλλειμμα» τόνισε ο Conte και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το έλλειμμα».
Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρώμη και η ΕΕ θα συμφωνήσουν μια λύση για τον προϋπολογισμό.
Πάντως, ο Conte διεμήνυσε ότι θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ.

To μήνυμα της Κομισιόν

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση του Conte πρόθυμη να επανεξετάσει το στόχο του 2,4% που έχει θέσει για το έλλειμμα του 2019, τους Salvini και Di Maio να υποστηρίζουν ότι δεν θα «κολλήσουν σε δεκαδικά» και τα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η μείωση του ελλείμματος έχει «κλειδώσει» στο 2,2%, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ξεκάθαρος.
«Η Ιταλία χρειάζεται σημαντική διόρθωση του προϋπολογισμού της.
Δεν φτάνουν οι ανακοινώσεις για να μην προχωρήσει η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Χρειάζεται μια σημαντική διόρθωση του προϋπολογισμού της.
Μια μείωση του στόχου του ελλείμματος κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες δεν είναι αρκετή.
Η απόσταση που μας χωρίζει είναι ακόμα μεγάλη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία εκτιμά ότι με την τοποθέτηση αυτή και τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης γίνεται αντιληπτό πως «είναι πραγματικά μειωμένα τα περιθώρια εύρεσης ενός κοινού σημείου συνεννόησης μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης».

Tria: Δεν θέλουμε σύγκρουση, δεν θέλουμε έξοδο από το ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria  ρίχνοντας... αρκετό νερό στο κρασί του, υποστήριξε από το βήμα της Γερουσίας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους εταίρους μας στην ΕΕ».
Ο ίδιος αναγνώρισε την ανησυχία των αγορών τονίζοντας «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της τους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων και την αβεβαιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Ωστόσο τόνισε ότι «μόνο με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μπορεί η Ιταλία να αναστρέψει τις προσδοκίες της αγοράς».
Εν τω μεταξύ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος όσον αφορά τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας «εργαζόμαστε για την εξεύρεση ενός τρόπου για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία και των δημόσιων οικονομικών.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρώμη δεν μπορεί να αγνοήσει τα ιταλικά spreads διευκρινίζοντας για ακόμα μία φορά ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 στοχεύει στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι στην έξοδο από την ευρωζώνη», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει πόλεμο με την ΕΕ ή την έξοδο από το ευρώ.
Ο Tria τόνισε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και χαρακτήρισε με ρεαλιστικούς τους οικονομικούς στόχους που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έλλειμμα κοντά στο 2% θέλει η Επιτροπή – Στη Ρώμη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz

Οι δηλώσεις Dombrovskis έρχονται να υπενθυμίσουν πόσο σοβαρή είναι η αντιπαράθεση Ιταλίας – ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019.
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica αναφέρει πως μια μείωση του ελλείμματος κατά 0,2% - δηλαδή από το 2,4% στο 2,2% - δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο θα άρχιζε να σοβαρές διαπραγματεύσεις εάν το έλλειμμα έκλεινε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 2%
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιδιώκει το έλλειμμα να διαμορφωθεί κοντά στο 2%, αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης καθώς Salvini και Di Maio επιμένουν στο να μη γίνουν υποχωρήσεις έναντι της ΕΕ.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία πάντως είναι ότι η La Repubblica αναφέρει πως στις διαπραγματεύσεις πλέον με την Κομισιόν εμπλέκονται και οι Salvini και Di Maio, με τον τελευταίο να επιμένει πως οι βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς παρατάσεις και μειώσεις όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, κάτι που αν συνέβαινε, θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η μακρά περίοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών έχει μόλις αρχίσει.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz με τον Luigi Di Maio, η οποία όπως αναφέρεται, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο διάλογος για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται μεταξύ της ΕΕ και της ιταλικής κυβέρνησης υπό τον ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria και τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες – Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν γυρνάμε πίσω

Την παρατεταμένη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Corriere della Sera, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες.
«Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολες.
Το ξέρω καλά.
Είπα στην Κομισιόν: Βοηθήστε μας.
Αλλά τις μεταρρυθμίσεις θα τις προχωρήσουμε, δεν κάνουμε πίσω.
Το ζήτημα είναι να τις κάνουμε καλά.
Και αν μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, θα το κάνουμε, πιθανώς προορίζοντας τα στις επενδύσεις.
Δεν ψάχνω για άλλοθι» είπε μιλώντας στην Corriere della Sera ο Conte, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα ετοιμάζεται για μακρές διαπραγματεύσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης του, τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Όπως αναφέρει η Corriere σε αυτή την «άτυπη» συνομιλία που είχε με τον Conte, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει τον Επίτροπο Moscovici ότι «η κοινωνική σταθερότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομική».
«Αρκεί να δείτε τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Conte.
Πέρα όμως από τον Conte που εξαρχής ήταν διαλλακτικός αλλά όχι υποχωρητικός απέναντι στην ΕΕ, και ο Matteo Salvini εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμος να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «δεν είμαι κολλημένος με τα νούμερα».
Βέβαια ο Salvini φρόντισε να προσθέσει ότι «ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ένας σωστός προϋπολογισμός.
Παράλληλα θα πρέπει να σεβαστούμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στους πολίτες».

Di Maio: Θέλουμε διάλογο με την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να προδώσουμε τους Ιταλούς

«Ναι» στον διάλογο με την Κομισιόν αλλά... υπό προϋποθέσεις λέει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.
«Η Ιταλία θέλει διάλογο με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό» δήλωσε τονίζοντας όμως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να προδώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Ιταλούς».
Όπως μεταδίδει το ANSA, ο Di Maio υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει όσον αφορά την εφαρμογή βασικών μέτρων του προϋπολογισμού.
«Οι υποσχέσεις θα τηρηθούν.
Δεν θα υπάρξουν αναβολές» είπε.

Αυξάνεται ο κίνδυνος κυρώσεων από την ΕΕ

Αυτό που φαίνεται ότι δημιουργεί διάθεση συμβιβασμού στη Ρώμη είναι η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία, κάτι που φάνηκε και από τη διαρροή εγγράφων στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο τα μέλη τα Ευρωζώνης είναι απόλυτα έτοιμα να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Το Reuters προσθέτει ακόμη ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο «η Επιτροπή είναι ότι θα πρέπει να επιβληθεί η ένταξη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Η πρώτη επίσημη απόφαση στο Eurogroup 3/12

Η πρόταση της Κομισιόν, εφόσον κατατεθεί επίσημα, θα πρέπει να λάβει την έγκριση, αρχικά, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν στις 3 Δεκεμβρίου 2018.
Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι το Eurogroup, με δεδομένο ότι για να ισχύσουν οι κυρώσεις θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα κοινοβούλια, θα περιοριστεί σε μία επιθετική ρητορική έναντι της Ιταλίας και θα αφήσει τις σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίασή του που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019.
Moscovici: Η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι πάντα ανοιχτή
Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, αρκετά συμβιβαστικός, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία αποτελεί όντως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τον διάλογο.
Παράλληλα, όμως, ο Moscovici ξεκαθάρισε ότι το ιταλικό ζήτημα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης ακόμη και στο περιθώριο της Συνόδου των G20, πιθανώς σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Ο κίνδυνος για την Ιταλία έχει ένα ξεκάθαρο όνομα: λέγεται χρέος, ένα χρέος που φθάνει στο 130% του ΑΕΠ.
Πρέπει να βρούμε λύσεις, λύσεις που θα αποφασίσουν από κοινού ΕΕ και Ιταλία.
Πάντα ήμουν και παραμένω υπέρ του διαλόγου και όχι των κυρώσεων».

«Ανθεκτικό» το ιταλικό 10ετές ομόλογο, στο 3,27% η απόδοση

Πάντως, «κόντρα» στο αρνητικό κλίμα, η αγορά ιταλικών ομολόγων παραμένει ανθεκτική.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 3,28%, από 3,29% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ το ιταλικό spread υποχώρησε στις 292 μ.β., αρκετά χαμηλότερα από το «ψυχολογικό» όριο των 300 μ.β.
Η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 0,92% από 0,883% χθες.


Οριακή πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο του Μιλάνο, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,18% και να κλείνει στις 19.115,16 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης