Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τελευταία ευκαιρία για εμπορική «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη σύνοδο των G20 (30/11)

Η τελευταία ευκαιρία για εμπορική «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας  στη σύνοδο των G20 (30/11)
H τελευταία ευκαιρία για ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν την επόμενη εβδομάδα την τελευταία ευκαιρία για μία «κατάπαυση του πυρός» σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο εμπορικό πόλεμο.
Με την παγκόσμια ανάπτυξη να ασθμαίνει ολοένα και περισσότερο από τις τριβές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υπάρχει μία ευκαιρία για αποκλιμάκωση κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων Donald Trump και Xi Jingping  στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Αργεντινή (30/11-1/12).
Αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ενώ  η Κίνα προσάπτει στις ΗΠΑ προστατευτισμό.  
«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι επενδυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δασμοί  δεν είναι πια διαπραγματευτικό τσιπ για να φέρει ο Trump την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Kevin Lai, αναλυτής της Capital Markets.
«Οι δασμοί καθίστανται πλέον μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αποσύνδεση της Κίνας από την παγκοσμιοποίηση, τη συγκράτηση της οικονομικής δύναμής της (και συνεπώς της εξουσίας της) και την παροχή μεγαλύτερου στρατηγικού πλεονεκτήματος στις ΗΠΑ», σημειώνει.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να χτυπήσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,8% χαμηλότερα μέχρι το 2021 και ακόμη περισσότερο για τις δύο χώρες.
«Το εμπόριο είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις οικονομικές μας προοπτικές και η έλλειψη διαλόγου είναι πολύ μεγάλη ανησυχία για μας», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Laurence Boone.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης