Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ιρακινό δηνάριο εκτοπίζει δολάριο και ευρώ από τις εμπορικές συναλλαγές Ιράν – Ιράκ

Το ιρακινό δηνάριο εκτοπίζει δολάριο και ευρώ από τις εμπορικές συναλλαγές Ιράν – Ιράκ
Το ιρακινό δηνάριο αντικαθιστά το δολάριο και στις εμπορικές συναλλαγές Ιράν - Ιράκ 
Μέσα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης των πληρωμών για εισαγωγές φυσικού αερίου της Βαγδάτης από την Τεχεράνη, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, ιρανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο το Ιράκ να πληρώσει με ιρακινά δηνάρια αντί για δολάρια ή ευρώ.
Η κίνηση αυτή έπεται της ανακοίνωσης του Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι σχεδίαζε να διακόψει πλήρως το δολάριο ως νόμισμα που χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες στις εμπορικές συναλλαγές τους.
Το Ιράκ συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν προσωρινή απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και η Βαγδάτη δρομολογεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πληρωμές για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο δικό της νόμισμα.
Το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών του Ιράν, με σημαντικό τμήμα αυτού του εμπορίου ενέργειας, το οποίο δεν μπορεί εύκολα να δομηθεί εκτός του νέου καθεστώτος κυρώσεων.
Η Βαγδάτη βρίσκεται στη λεπτή θέση ως εταίρος τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Τεχεράνης.
Το Ιράκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για την άμυνα και από το Ιράν για την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας την οικονομία τη χώρας στη ζωή.
Το περασμένο καλοκαίρι μια σοβαρή προσωρινή μείωση του ηλεκτρισμού πυροδότησε αναταραχές στο νότιο τμήμα του Ιράκ.
Οι χρόνιες ελλείψεις και η αποτυχημένη ιρακινή υποδομή σημαίνει ότι η Τεχεράνη αποτελεί βασική γραμμή ζωής που τροφοδοτεί τις όλο και πιο απελπιστικές ενεργειακές ανάγκες του Ιράκ.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι «το Ιράκ είναι μία από τις επιτυχίες μας» και «στρατηγικός σύμμαχος».
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ, Yahya Ale-Eshagh, πριν τεθεί σε ισχύ ο τελευταίος γύρος κυρώσεων: «Η επίλυση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Ιράν όσο και για το Ιράκ, καθώς οι δύο χώρες έχουν τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια σε συναλλαγές στις χειρότερες εποχές», σύμφωνα με μια δήλωση του Σεπτεμβρίου.
Ο Πρέσβης του Ιράν, Iraj Masjedi, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο εν μέσω των συνομιλιών υψηλού επιπέδου με τον Πρόεδρο του Ιράκ Barham Salih πως «λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που προέκυψαν στις τραπεζικές συναλλαγές με βάση το δολάριο, μια κοινή πρόταση μεταξύ Ιράν και Ιράκ είναι να χρησιμοποιείτο το ιρακινό δηνάριο στις εμπορικές συναλλαγές».
Πρόσθεσε ότι ένα εναλλακτικό σχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη χρήση μηχανισμών ανταλλαγής για την πραγματοποίηση εισαγωγών και εξαγωγών με το Ιράκ.
Μετά από αυτές τις συναντήσεις ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani ανέφερε ότι οι δύο γείτονες θέλουν να αυξήσουν το ετήσιο εμπόριο από τα σημερινά 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης