Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η επιβράδυνση για τον μεταποιητικό κλάδο τον Οκτώβριο 2018 - Στις 52 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η επιβράδυνση για τον μεταποιητικό κλάδο τον Οκτώβριο 2018 - Στις 52 μονάδες ο PMI
Οι εξαγωγές στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης υποχώρησαν για πρώτη φορά από τα μέσα του 2013
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο του 2018 η επιβράδυνση τον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα σημερινά (2/11) στοιχεία της Markit, καθώς η δραστηριότητα του κλάδου απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρέθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 52 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας οριακά αμετάβλητος σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 52,1 μονάδες.
Σύμφωνα με την Markit, η επιβράδυνση ήταν ευρείας κλίμακας, με τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών να είναι ο μόνος ο οποίος παρουσίασε ανθεκτικότητα.
Η παραγωγή του κλάδου αυξήθηκε με τους ασθενέσθερους ρυθμούς από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν η ασθενέσθερη των τελευταίων δύο ετών.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου ο δείκτης συρρικνώθηκε στις 49,2 μονάδες, ενώ η ανάπτυξη στη Γερμανία ήταν η μικρότερη των τελεταίων 29 μηνών, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 52,2 μονάδες.
Αντίθετα, η Ολλανδία εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, με τον δείκτη ωστόσο να σημειώνει και σε αυτήν την περίπτωση επιβράδυνση, και συγκεκριμένα σε χαμηλά 21 μηνών και τις 57,1 μονάδες.
Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ιρλανδία, Αυστρία και Ελλάδα παρέμειναν σταθεροί, με βραδύτερους ωστόσο ρυθμούς επέκτασης.
Σε ότι αφορά τον τομέα της απασχόλησης, η Αυστρία, η Γερμανία και Ολλανδία συνέχισαν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ αντίθετα στη Γαλλία ο τομέας παρέμεινε στάσιμος.
Τα παραπάνω στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2012, καθώς τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.
«Οι προβληματισμοί που αφορούν τον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά την έναρξη του τετάρτου τριμήνου», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016, σηματοδοτώντας περαιτέρω επιβράδυνση στους ρυθμούς επέκτασης».
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς οι εμπορικές δυσχέρειες κλιμακώθηκαν», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «οι εξαγωγικές πωλήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης