Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στην Αθήνα μετά τoν θάνατο Έλληνα ομογενή από αστυνομικά πυρά στην Αλβανία - Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Ανησυχία στην Αθήνα μετά τoν θάνατο Έλληνα ομογενή από αστυνομικά πυρά στην Αλβανία - Διάβημα από το ΥΠΕΞ
Ο ομογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες
(upd4) Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα μετά τον θάνατο του 35χρονου Έλληνα ομογενή στην Αλβανία μετά από πυρά που δέχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να ζητά εξηγήσεις από τα Τίρανα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να απευθύνει έκκληση για χαμηλούς τόνους.
Το απόγευμα θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες σχετικά με το συμβάν παραμένουν συγκεχυμένες.

Ο ομογενής φέρεται να ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες.
Στη συνέχεια, η αλβανική αστυνομία την κατέβασε με αποτέλεσμα ο ομογενής να αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί, εάν έβαλε εναντίον των αστυνομικών ή πυροβόλησε στον αέρα αν και τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται, πως έστρεψε το όπλο του εναντίον των αστυνομικών.  
Να σημειωθεί πάντως ότι συμφωνα με πληροφορίες, αφορμή δεν ήταν η σημαία, αλλά οι πυροβολισμοί από την πλευρά του ομογενούς, καθώς το χωριό ήταν ήδη στολισμένο με ελληνικές σημαίες, λόγω των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου, κάτι το οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από την αλβανική πλευρά.
Σύμφωνα με το himara.gr, o 35χρονος προσπάθησε να διαφύγει και βρήκε καταφύγιο στο υδραγωγείο της πόλης, όπου περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.
Οι πληροφορίες των αλβανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα μέλη των ειδικών δυνάμεων του ζήτησαν να πετάξει το όπλο του και να παραδοθεί, όμως εκείνος αντ΄ αυτού άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τον σκοτώσουν, με σφαίρες που τον βρήκαν στο κεφάλι και στο στήθος.
Νεκρός είναι σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζουν εξτρεμιστή.
Όπως αναφέρει το himara.gr, κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. 
Το γεγονός αυτό τα αλβανικά μέσα το προβάλουν ως πρόκληση κατά της Αλβανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την αστυνομία.

Τζανακόπουλος: Να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την κυβέρνηση της Αλβανίας

Να τηρεί χαμηλότερους τόνους καλεί την κυβέρνηση της Αλβανίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος με αφορμή τον θάνατο του Έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών όταν επιχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες.
«Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό  «Open» ο κ.Τζανακόπουλος.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας.
«Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Ποτάμι: Να απαντήσει η αλβανική πλευρά πώς εξελίχθηκαν τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά

Να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις για τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Έλληνα ομογενή Κ. Κατσιφά καλεί την αλβανική πλευρά το Ποτάμι.
«Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά.
Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας.
Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί.
Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις» αναφέρει το Ποτάμι.

Συμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών με έξι τραυματίες, στον Γέρακα

 Άγρια συμπλοκή με πιστόλια και μαχαίρια, με έξι τραυματίες, μεταξύ Ελλήνων Αλβανών, σημειώθηκε, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Δομοκού και Γέρακα, στον Γέρακα.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπλοκή δεν σχετίζεται με το περιστατικό στην Αλβανία, αλλά με οικονομικές διαφορές.
Τραυματίες είναι τρεις Έλληνες και τρεις Αλβανοί, οι οποίοι διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ένας Έλληνας έχει τραυματιστεί στο λαιμό από σφαίρα και δύο Αλβανοί από μαχαίρια.
Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Προανάκριση για τα αίτια της συμπλοκής διενεργείται από την Ασφάλεια.

ΥΠΕΞ: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την Αλβανία 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απευθυνόμενο προς τις αλβανικές αρχές για τη δολοφονία του ομογενή Κ Κατσίφα την ώρα που προσπαθούσε να υψώσει την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία.
Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθιά λύπη του για το θάνατο του Ελληνα ομογενή και τονίζει ότι αναμένει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές ενώ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Συγκεκριμένα υη ανακοίνωση αναφέρει:
«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.
Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.
Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την Αλβανία

Να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την Αλβανία για την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσιφά, επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες για το τραγικό αυτό γεγονός, σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος καλώντας παράλληλα  τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.
 Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας», σημειώνει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και προσθέτει:
«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.
 Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.
 Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Rama: Εξτρεμιστής ο Έλληνας ομογενής

Για τον θάνατο ενός εξτρεμιστή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, αναφερόμενος στην εκτέλεση του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες σήμερα (28/10/2018).
Μέσω Twitter, ο Rama σημειώνει πως ο 35χρονος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών και είναι ευτύχημα που δεν χάθηκε κανείς αθώος.
«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα», έγραψε στο Twitter ο Αλβανός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης