Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μυστηριώδης ρωσική τράπεζα που βοηθά τη Βενεζουέλα να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η μυστηριώδης ρωσική τράπεζα που βοηθά τη Βενεζουέλα να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Η τράπεζα  που βοηθά το καθεστώς Maduro να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ Ρωσίας - Βενεζουέλας, καθώς η κυβέρνηση του Nicolas Maduro επιχειρεί να βρει «αντίδοτο»  στις αμερικανικές κυρώσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας.
Tο Bloomberg  σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για μια ρωσική κρατική τράπεζα την Evrofinance Mosnarbank ως «βασικό παίκτη» στην παροχή πρόσβασης στις εταιρείες της Βενεζουέλας στον εξωτερικό κόσμο, επιβεβαιωμένη από πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων του Καράκας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Evrofinance Mosnarbank βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς τον  Μάη του 2018 αποκαλύφθηκε ότι είναι το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως που υποστήριζε τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος της του «petro» έχοντας καταθέσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό λογαριασμό της Βενεζουέλας στην Eurofinance.
Η τράπεζα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις αγορές της Βενεζουέλας, με τη μοναδική κεφαλαιακή της δομή που δημιουργήθηκε για να αποφύγει ευχάριστα τους μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλευόταν εναλλακτικές αγορές - κάτι που λέγεται ότι είναι το πνευματικό τέκνο του V. Putin και του εκκλιπόντος Hugo Chavez, ιδιαίτερα χρήσιμο τώρα που ο Maduro είναι αναγκασμένος να εξαρτάται από την Τουρκία, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.
 Η Eurofinance Mosnarbank, η οποία ανήκει από κοινού στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα αλλά δεν υπόκειται σε ίδιες κυρώσεις, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Maduro ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των πληρωμών στους προμηθευτές της.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι του Καράκας παροτρύνουν τις τοπικές τράπεζες και τις εταιρείες να διοχετεύουν διεθνείς συναλλαγές μέσω της Eurofinance, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του θέματος.
Χωρίς τον οικονομικό αγωγό της Evrofinance, οι συναλλαγές τόσο απλές όσο η εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών ή η διασύνδεση χρημάτων σε διεθνείς εταιρείες ή άτομα καθίστανται όλο και πιο αδύνατες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν γίνει οι πιο ενθαρρυντικές δραστηριότητες του Ευρωπιστωτικού Ιδρύματος στην κατάσταση της παρίας.
Σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν στις τοπικές ιδιωτικές τράπεζες ότι πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς Eurofinance προκειμένου να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες νομισμάτων, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Αυτές οι δημοπρασίες ανταλλάσσουν τώρα bolivar για ευρώ, γιουάν και άλλα νομίσματα αντί για δολάρια ΗΠΑ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της οικονομίας Tareck El Aissami.
Και η έκθεση παραθέτει περαιτέρω άγνωστες πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης, λέγοντας ότι οι αρχές κατευθύνουν όλο και περισσότερο τον πετρελαϊκό τομέα προς τη ρωσική τράπεζα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι «οι εργολάβοι του πετρελαϊκού γίγαντα Petroleos de Venezuela SA αναλαμβάνουν επίσης να ανοίξουν λογαριασμούς με την Evrofinance για να λάβουν πληρωμές στο εξωτερικό, σύμφωνα με δύο άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης».
Η μόνη επίσημη δήλωση που έλαβε το Bloomberg σχετικά με το θέμα μετά από επαφή με την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και την PDVSA, καθώς και την ίδια την τράπεζα ήταν από την Eurofinance.
Η τράπεζα δήλωσε σε μια δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η πρόσφατη αύξηση της αναγνωρισιμότητα της  οφείλεται κυρίως σε σοκ στον τραπεζικό τομέα, όπως η αποκατάσταση δανειστών και η ανάκληση αδειών από μεγάλους παίκτες στην αγορά, αλλά δεν σχολίασε άμεσα τη Βενεζουέλα όταν ρωτήθηκε.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι «η εισροή πελατών από προβληματικές τράπεζες εξαιτίας αυτών των περιστάσεων, καθώς και οι ευνοϊκές αμοιβές, η ταχύτητα διακανονισμού και τα ελκυστικά επιτόκια για καταθέσεις, είχαν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της τράπεζας».
Ουσιαστικά η Ρωσία και η Βενεζουέλα αντιλαμβάνονται ότι καταπολεμούν από κοινού τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οπότε πιθανότατα περισσότερη πίεση από τη Δύση θα τους ωθήσει περαιτέρω σε ένα ενωμένο μέτωπο.
Η Ρωσία έχει ήδη παράσχει στο Καράκας δισεκατομμύρια για την ελάφρυνση του χρέους ενώ είναι σημαντικός  επενδυτής στην κρατική πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αγόρασε το 49% της Eurofinance το 2011, μετατρέποντάς την σε μέσο για διμερές εμπόριο και επενδυτικά προγράμματα με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
Η ρωσική κρατική εταιρεία VTB και η Gazprombank κατέχουν τις υπόλοιπες μετοχές - παρόλο που αυτές υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

www.baningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης