Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXStreet: Ιταλία και Ελλάδα, δύο πολύ διαφορετικές αντιπαραθέσεις με την ΕΕ

FXStreet: Ιταλία και Ελλάδα, δύο πολύ διαφορετικές αντιπαραθέσεις με την ΕΕ
Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ιταλία όπως την Ελλάδα
Στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 αποδίδει ο αναλυτής του FXStreet, Joseph Trevisani, τη σημερινή άκαμπτη στάση της ιταλικής κυβέρνησης.
Όπως σχολάζει, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει πολύ για να διαπραγματευτεί μια λύση όσο αφορά τον προϋπολογισμό.
«Γι' αυτή την εξέλιξη, η Κομισιόν θα πρέπει να ευχαριστήσει την ίδια και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και τη λαϊκιστική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015.
Εκλεγμένος με μεγάλη διαφορά για να βελτιώσει τους όρους του τρίτου μνημονίου, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πετύχει σημαντικές αλλαγές στο σκληρό πακέτο μέτρων.
Η ΕΕ αρνήθηκε να αλλάξει στάση.
H αγορά και το φάντασμα ενός τραπεζικού συστήματος που είχε καταρρεύσει ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να υπακούσει» επισημαίνεται στο άρθρο.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι δύο: Μην έρθεις σε σύγκρουση με την Κομισιόν και να περιμένεις ότι η βοήθεια που θα προσφέρουν θα είναι μόνο με τους δικούς τους όρους.
Ή αν διαλέξεις να διαπραγματευτείς με την Κομισιόν να είσαι σίγουρος για τη θέση σου.
«Εάν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ευρώ, οι μόνοι που θα υπέφεραν θα ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες.
Οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το χάος που θα επικρατούσε την οικονομία και την κοινωνία λόγω της δραχμής.
Κυρίως από τη στιγμή που η μοναδική πιθανή λύση στο τέλος θα ήταν να προσεγγίσουν ξανά την ΕΕ.
Ποιος άλλος θα ήταν πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια;» σημειώνει ο ίδιος.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, θα συμβεί ξανά αλλά το εάν η ΕΕ θα περιμένει τις αγορές να ασκήσουν πίεση.
Ήδη πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιταλία δεν θα μπορεί να αντέξει μια απόδοση για το 10ετές ομόλογο άνω του 4% δεδομένου ότι ο δείκτης χρέους είναι σχεδόν 130%.
«Πόσο ευάλωτο στην πίεση της αγοράς είναι το τραπεζικό σύστημα;
Το αδύναμο σημείο της Ελλάδας ήταν η έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού της συστήματος.
Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει.
Μια τρομακτική προοπτική στον σύγχρονο κόσμο και όχι μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα έθιγε τους πολίτες της εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί» σχολιάζει ο αναλυτής του FXStreet και προσθέτει ότι ενώ κάποιες από τις ιταλικές τράπεζες είναι αδύναμες κεφαλαιακά το σύστημα στο σύνολο του δεν βρίσκεται κοντά σε σημείο κρίσης.
Στο πλαίσιο, η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες ως εργαλείο πίεσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι εάν ενδεχόμενη ακραία πίεση στην ιταλική αγορά ομολόγων μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη και είναι σχεδόν 10πλάσια σε σχέση με την ελληνική.
«Το βασικό σημείο της διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας είναι ότι για να μπορέσουν οι αγορές να ασκήσουν αρκετή πίεση στη Ρώμη και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, τα spreads θα πρέπει να φτάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε η εξάπλωση της κρίσης να είναι πιθανή.
Η Ιταλία μπορεί να είναι η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει χωρίς την ενέργεια της και την εφευρετικότητα της.
Μια καταστροφή θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Τα διακυβεύματα στη διαμάχη Ιταλίας-ΕΕ είναι απείρως περισσότερα σε σχέση με την ελληνική κρίση» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης