Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές στην Βαυαρία – Έναυσμα για εξελίξεις η ήττα του CSU

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές στην Βαυαρία –  Έναυσμα για εξελίξεις η ήττα του CSU
Ιστορικά χαμηλό ποσοστό αναμένεται να καταγράψει στις σημερινές εκλογές της Βαυαρίας η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)
Δύσκολη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Βαυαρία, όπου αναμένεται η  Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) να καταγράψει ιστορικά χαμηλό ποσοστό,  όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός που θα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων.
Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και μετά θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων, αν και σαφή εικόνα αναμένεται αργά το βράδυ.
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU),  που είναι ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αngela Merkel, μπορεί να διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων κάνουν λόγο για ήττα, που θα δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, ενώ αναπόφευκτη είναι η εσωτερική κρίση.
Μάλιστα, εάν επιβεβαιωθεί η ήττα της CSU, αναμένονται εξελίξεις, που μπορεί να είναι από την ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Horst Seehofer και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση εδώ και 60 χρόνια αναμένεται να έχει η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), στις σημερινές εκλογές της Βαυαρίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει και εντάσεις στον ήδη εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το CSU θα συγκεντρώσει το 34% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που είχε ανέκαθεν μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στη Βαυαρία.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 (στις 9:00 ώρα Ελλάδας) και το πρώτο exit poll θα ανακοινωθεί στις 18:00 (στις 19:00 ώρα Ελλάδας).
Από τους μεγάλους κερδισμένους των σημερινών εκλογών προβλέπεται να είναι οι Πράσινοι, που θα διπλασιάσουν το ποσοστό τους στο 19%, ξεπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ στην τέταρτη θέση αναμένεται να βρεθεί το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%.
Ήδη,  ο επικεφαλής του κόμματος των Χριστιακοινωνιστών,  Horst Seehofer,  δέχεται  πιέσεις για να εγκαταλείψει ένα από τα πόστα του (είναι και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας), καθώς η σκληροπυρηνική ρητορική του ενάντια στους αιτούντες ασύλου έχει τρομάξει κάποιους ψηφοφόρους, που προέρχονται από το εξωτερικό.
"Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, εξαιτίας του CSU" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του CDU Volker Bouffier, κατηγορώντας τον Seehofer ότι πλήττει την εικόνα του συνασπισμού CDU/CSU.
O Seehofer ήταν από τους σκληρότερους επικριτές της Merkel για την πολιτική των ανοιχτών θυρών προς τους πρόσφυγες που υιοθέτησε η καγκελάριος το 2015, καλωσορίζοντας 1 εκατ. μετανάστες στη Γερμανία.
Σταδιακά ο Seehofer έστρεψε το CSU προς τα δεξιότερα και πιο κοντά στις θέσεις του AfD.
O διχασμός ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους βάθυνε περισσότερο τον Μάρτιο του 2018, όταν αναγκάστηκαν να κάνουν συνασπισμό με το SPD, καθώς το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών δεν τους άφηνε άλλα περιθώρια.
Η τέταρτη και πιθανότατα τελευταία κυβέρνηση της Angela Merkel έχει κινδυνεύσει να καταρρεύσει δύο φορές, για το μεταναστευτικό, αλλά και για ένα σκάνδαλο με έναν κορυφαίο κατάσκοπο.
Διαφωνίες υπάρχουν και για τις εκπομπές αερίων ντίζελ αυτοκινήτων, αλλά και για τις περικοπές στη φορολογία των πλουσίων.
 
www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης