Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο ΟΗΕ ζήτησε από την Αυστραλία να κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών που έχει σε νησιά του Ειρηνικού

Guardian: Ο ΟΗΕ ζήτησε από την Αυστραλία να κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών που έχει σε νησιά του Ειρηνικού
Η Catherine Stubberfield, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τους Πρόσφυγες στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, υποστήριξε ότι η ιατρική περίθαλψη έχει καταρρεύσει στα κέντρα κράτησης
Την άμεση εκκένωση των κέντρων κράτησης μεταναστών, που διατηρεί η Αυστραλία σε νησιά του Ειρηνικού ζήτησε ο ΟΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στην υγεία, όπως εξηγεί ο Guardian.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που εκδιώχθηκαν από το νησί Nauru την περασμένη Τετάρτη 10/10 και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησαν ότι πολλοί αιτούντες ασύλου που προσπάθησαν να αυτοτραυματιστούν ή, έχουν προβλήματα υγείας, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.
Η Catherine Stubberfield, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τους Πρόσφυγες στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, υποστήριξε ότι η ιατρική περίθαλψη έχει καταρρεύσει στα κέντρα κράτησης.
Εξιστόρησε και ένα περιστατικό με έφηβη που λούστηκε με βενζίνη, κάνοντας απόπειρα αυτοκτονίας τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένει στο Nauru, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να φύγει άμεσα από εκεί.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αποκάλυψε ότι πολλοί αιτούντες ασύλου στην Παπούα Νέα Γουινέα έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ή, αυτοτραυματισμού τον περασμένο μήνα και άλλοι είχαν μεγάλα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά όχι και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Την Πέμπτη 11/10 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν άμεση εκκένωση των κέντρων κράτησης, μετά από 78 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας ή, αυτοτραυματισμού στο Nauru τον τελευταίο χρόνο.
H Stubberfield έθεσε την Αυστραλία προ των ευθυνών της για τα κέντρα κράτησης.
"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν συμφωνεί με τη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Παπούα Νέα Γουινέα και το Nauru, διότι και η Αυστραλία σχεδίασε, χρηματοδότησε και χειρίζεται όλο αυτό το σύστημα".
Ζήτησε, λοιπόν, από την αυστραλιανή κυβέρνηση να αποδεχτεί την προσφορά της Νέας Ζηλανδίας, που έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει μερικούς μετανάστες από τα κέντρα κράτησης.
Συνολικά 1.450 μετανάστες κρατούνται στην Παπούα Νέα Γουινέα και το Nauru, ενώ περίπου 500 έχουν μεταφερθεί στην Αυστραλία για λόγους υγείας.
Πολλοί  λιγότεροι από όσους έχουν πραγματικά ανάγκη από ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
"Τον Σεπτέμβριο του 2018 ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες χρειάστηκε να φύγουν από τα κέντρα κράτησης ΄και να μεταφερθιούν στην Αυστραλία για λόγους υγείας απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια" αποκάλυψε η Stubberfield.
"Aυτό αντανακλά την διαιώνιση μίας κατάστασης με την ιατρική περίθαλψη να είναι ανεπαρκής, αλλά και την πρόσφατη επιδείνωση των συνθηκών, που είχαν ως συνέπεια 12 θανάτους στα κέντρα κράτησης του Nauru και της Παπούα Νέας Γουινέας από το 2014" συνέχισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Το 2018 δεν έγινε, εξάλλου, καμία μεταφορά μετανάστη από την Παπούα Νέα Γουινέα στην Αυστραλία, αν και πολλοί είχαν προβλήματα υγείας.
Η Αυστραλία έχει σύμβαση με το Διεθνές Νοσοκομείο του Ειρηνικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, αλλά η ιατρική φροντίδα που παρέχεται στο Nauru και την Παπούα Νέα Γουινέα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα τοπικά συστήματα υγείας είναι επίσης υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας για τους πρόσφυγες.
"Μέσω της σύμβασης που έχει η αυστραλιανή κυβέρνηση με τις υπηρεσίες παροχής υγείας, νοσοκομεία, μαιευτήρια και κλινικές για την ψυχική υγεία λειτουργούν εφτά μέρες τη βδομάδα και το ιατρικό προσωπικό κάνει και υπερωρίες για περιστατικά μετά τη λήξη της βάρδιας" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
"Υπάρχουν 65 επαγγελματίες υγείας με σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων και 33 ψυχολόγων για τους μετανάστες στο Nauru, που δεν είναι κρατούμενοι, αλλά μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν στο νησί" συμπληρώνει το υπουργείο.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Guardian αποκάλυψε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 320 χιλ. αυστραλιανά δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος για να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για μεταφορές για ιατρικούς λόγους από το Nauru και το νησί Manus της Παπούα Νέας Γουινέας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης