Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 17/10 - Μη αποδεκτή μια ενιαία αγορά a la carte

Barnier: Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 17/10 - Μη αποδεκτή μια ενιαία αγορά a la carte
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε ότι, μετά από τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς ομολόγους του, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας απόσυρσης
Μια συμφωνία για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι εφικτή μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018, δήλωσε σήμερα (10/10/2018) ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, Michel Barnier, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Barnier δήλωσε ότι, μετά από τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς ομολόγους του, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας απόσυρσης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει τόσο την τελωνειακή ένωση της ΕΕ όσο και την ενιαία αγορά.
Περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο Barnier δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι των εμπορευμάτων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά την Ιρλανδία, επέμεινε ότι οι εν λόγω έλεγχοι τελωνείων και συμμόρφωσης δεν μπορούν να διεξάγονται στα σύνορα Ιρλανδίας-Βορείου Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ σέβεται τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ίδιος, ωστόσο, αποκάλυψε ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή στην ιδέα να διατηρηθεί η τελωνειακή ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να παραιτηθεί από την ανάγκη τελωνειακών ελέγχων.
«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία... έχουν συμφωνηθεί πολλά από τη Συμφωνία Απόσυρσης.. προς το παρόν το 80-85%», δήλωσε ο Barnier στους Ευρωβουλευτές.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικό το σχέδιο Checkers της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, το οποίο προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά αγαθών, αλλά χωρίς την αποδοχή κανονισμών που επηρεάζουν την παραγωγή.
Αυτό, σύμφωνα με τον Barnier, θα δημιουργούσε ένα σύστημα ενιαίας αγοράς «à la carte» που θα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα «τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι εταιρειών χωρών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης