Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική στροφή στη Βραζιλία; - Στον β' γύρο ο ακροδεξιός Bolsonaro και ο κεντροαριστερός Haddad

Πολιτική στροφή στη Βραζιλία; - Στον β' γύρο ο ακροδεξιός Bolsonaro και ο κεντροαριστερός Haddad
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας θα αναδειχθεί στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28/10
Πολιτικός σεισμος καταγράφεται στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας ύστερα από το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο ακροδεξιός και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας του 1964 -1985 Jair Bolsonaro.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Bolsonaro έλαβε το 46% των ψήφων έναντι του 29,3% του κεντροαριστερού F. Haddad, με τον οποίο και θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου όπου και θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.
Αν και ο Bolsonaro δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτούνταν για να αναδειχθεί πρόεδρος της Βραζιλίας από τον πρώτο γύρο θεωρείται το απόλυτο φαβορί για το προεδρικό αξίωμα της πέμπτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.
Αν μη τι άλλο, η "πολιτική εκτόξευση" του Bolsonaro, ενός πρώην λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, σηματοδοτεί μια τεράστια στροφή για την πολιτική ζωή της Βραζιλίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αριστερές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, η εκτεταμένη διαφθορά και εγκληματικότητα άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Ο Bolsonaro κέρδισε την "εύνοια" των Βραζιλιάνων και για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε σε προεκλογική του συγκέντρωση σχεδόν ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές ενώ ήταν αυτός που ηγήθηκε του κύματος οργής κατά του πολιτικού κατεστημένου.
Συγκεκριμένα, ο Bolsonaro έχει δεσμευθεί για την πάταξη της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, η οποία μαστίζει τη Βραζιλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 2017 καταγράφηκε ο αριθμός - ρεκόρ των 63.880 βίαιων θανάτων.
Ο Bolsonaro έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει σκληρούς ελέγχους στην κατοχή και χρήση όπλων καθώς και ότι θα διευκολύνει την αστυνομία στο να πυροβολεί.
Ο αντίπαλος του ο F. Haddad, υπήρξε δήμαρχος του Σάο Πάολο και είναι ο άνθρωπος που πήρε τη θέση του Lula, ύστερα από τη δικαστική απόφαση να μην του επιτραπεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Lula εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.
Σε κάθε περίπτωση ο Haddad γνωρίζει πως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί ακόμα.
Στις πρώτες του δηλώσεις, υποστήριξε ότι η Δημοκρατία στη Βραζιλία απειλείται και κάλεσε όλους τους Δημοκράτες πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι στόχος του είναι να θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη Βραζιλία, το οποίο θα είναι βαθιά δημοκρατικό και θα επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης