Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τα τελεσίγραφα και τις απειλές για Αρμαγεδδώνα, o Salvini δηλώνει ότι η Ιταλία δεν θα βλάψει το ευρώ - Πτώση -2,43% για FTSE MIB, στο 3,61% το 10ετές

Μετά τα τελεσίγραφα και τις απειλές για Αρμαγεδδώνα, o Salvini δηλώνει ότι η Ιταλία δεν θα βλάψει το ευρώ - Πτώση -2,43% για FTSE MIB, στο 3,61% το 10ετές
Οι Ιταλοί μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν απειλούν με οικονομικό Αρμαγεδδώνα
(upd12) Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν καθώς μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών έως τις 15 Οκτωβρίου να αλλάξει ο προυπολογισμός 2019, η ιταλική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση.
Ωστόσο το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχτηκε μπαράζ ρευστοποιήσεων και το 10ετές Ιταλικό ομόλογο εκτινάχθηκε έως και στο 3,62%
Στελέχη της Lega ανέφεραν ότι θα ξεσπάσει Αρμαγεδδώνας, εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ενώ κατήγγειλαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία επιθυμεί να αλλάξει την ΕΕ και όχι να βλάψει το ευρώ, ενώ τη διαβεβαίωση ότι κανείς στην ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρώ έδωσε και ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ιταλικό 10ετές ομόλογο εκτοξεύεται στο 3,62%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει «ομόλογα του λαού».
Το Cir είναι το εργαλείο που σχεδίασε η ιταλική κυβέρνηση - τεχνοκράτες της Lega - ώστε οι πολίτες να αγοράζουν ομόλογα και τα κεφάλαια θα επενδύονται σε υποδομές.
Τα ποσά που μπορούν να επενδυθούν στο Cir, θα είναι έως και 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τα 90 χιλ ευρώ.
Θα προβλέπεται μη φορολόγηση των αποδόσεων και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις αρκεί να διακρατούνται τουλάχιστον για 18 μήνες.

Εν τω μεταξύ ενορχηστρωμένο σχέδιο πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης βλέπει ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος εκτιμά ότι το τέλος οι ευρωπαϊκές αγορές θα κατανοήσουν το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό.
Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», είπε ο Di Maio.
«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου.
Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων.
 «Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα», κατέληξε.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προέβλεψε ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει».
Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού ο ιταλός υπουργός είπε πως «ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν.
Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β" και δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «μετά τις Ευρωεκλογές την ερχόμενη άνοιξης θα γίνει σεισμός κατά της λιτότητας και οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».
Ο Di Maio επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Berlusconi.
Τα μάτια όλων είναι ωστόσο στραμμένα στην αυριανή (8/10) ημέρα όταν θα ανοίξουν τα διεθνή χρηματιστήρια με τον αρχηγό των "Πέντε Αστέρων" να δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης.
Αλλά αυτό δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».
Τέλος, δήλωσε βέβαιο ότι το "εισόδημα του πολίτη" για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Salvini: Δεν έχουμε σκοπό να βλάψουμε το ευρώ - Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης

Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης έστειλε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, ο οποίος υποστήριξε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «πειράξει» το ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα οι οίκοι να μην είναι προκατειλλημένοι απέναντι στην Ιταλία.
O Salvini υποστήριξε ότι από την πρώτη ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων δέχεται επιθέσεις τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Από την ημέρα που γεννήθηκε αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει μέρα που να μην δεχθούμε επίθεση από διάφορα ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Δεδομένου αυτού, έχω πολλά πράγματα να κάνω και δεν έχω τον χρόνο για να εκνευρίζομαι» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος επιτέθηκε και στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.
«Είναι περίεργο να μας κάνουν μαθήματα του πώς να κυβερνήσουμε αυτοί που κατέστρεψαν την Ιταλία.
Οι συνταγές τους τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει» τόνισε ο Salvini, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte θα είναι ευνοϊκή για τους Ιταλούς.
«Τους ακούω όλους, αλλά έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο διακυβέρνησης, το οποίο προτίθεμαι να σεβαστώ» υπογράμμισε ο Salvini αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
«Θέλω να αλλάξω τον κανονισμό της πολυκατοικίας, στην οποία ζω.
Να βάλω στην πρώτη θέση τους πολίτες και το ευρωπαϊκό όνειρο και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» τόνισε ο Salvini, ο οποίος ερωτήθηκε και για το ευρώ.
«Το μόνο που είναι μη αναστρέψιμο είναι ο θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε το ευρώ» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την επικράτηση του ακροδεξιού J. Bolsonaro στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, τόνισε ότι «φυσά παντού ο άνεμος της αλλαγής».
Παράλληλα απάντηση σε όσους παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία, θεωρώντας ότι η Ρώμη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη.
Δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα.
Αυτό είναι λάθος», τόνισε ο κ. Salvini σε δηλώσεις του στο δεύτερο πρόγραμμα της Rai (Rai2).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνομωσία» ο επικεφαλής της Lega Nord, υποστήριξε ότι «δεν είμαι φίλος των συνομωσιών.
Πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν, αν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχουν εξετάσει ούτε κατά το ελάχιστο το οικονομικό μας πρόγραμμα.
Όταν το πράξουν όλα θα ησυχάσουν».
Σε μία ακόμη ερώτηση εάν φοβάται το ενδεχόμενο τα spreads να εκτοξευθούν στις 400 μονάδες βάσης, προσέθεσε «και τι θα γίνει εάν φθάσουν στις 500 ή τις 600 ή τις 700;
Ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και τις δικές μου.
Επαναλαμβάνω εάν εξετάσουν προσεκτικά την ιταλική οικονομία, τότε τα spreads θα υποχωρήσουν.
Εάν, όμως, υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν σε πωλήσεις γιατί δεν τους αρέσει η ιταλική κυβέρνηση και γιατί υπακούν στις εντολές της Ευρώπης, θα πρέπει να τους θυμίσω ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν θα κάνουμε πίσω.
Οι Ιταλοί είναι εδώ έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Και επαναλαμβάνω, εμείς δεν θα έχουμε την κατάληξη της Ελλάδας».


«Θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια στους μετανάστες»

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» στην κόντρα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιταλία έβαλε σήμερα (7/10) ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini εμπλέκοντας αυτή τη φορά και το μεταναστευτικό.
Δήλωσε ότι «η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος».
«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια».

Έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών εάν απορριφθεί ο προυπολογισμός της Ιταλίας

Μετά τις απειλές των ευρωπαίων οι Ιταλοί απειλούν τις Βρυξέλελς με οικονομικό Αρμαγεδδών.
Τον τόνο έδωσε ένα από τα βασικότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, της Lega, που απείλησε στις 6 Οκτωβρίου 2018 ευθέως με έναν οικονομικό κατακλυσμό παγκοσμίων διαστάσεων την Ευρωζώνη, εάν αυτή απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ρώμης.    
«Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ανόητος για να σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό παράδειγμα εναντίον μας θα διαπιστώσει ότι η κρίση δεν είναι ενθυλακωμένη στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα είναι μία απλή περίπτωση», δήλωσε ο κ. Claudio Borghi, επικεφαλής οικονομικών της Lega και πρόεδρος στην επιτροπή προϋπολογισμού. 

Νωρίτερα παρέμβαση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας έκανε σήμερα (6/10) ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες ενώ με σκληρή γλώσσα απάντησε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini. 
Όπως τόνισε ο Juncker «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί», Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και το τελεσίγραφο της Κομισιόν χθες (5/10) προς τη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.
«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Jean-Claude Juncker στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.
Τέλος ανέφερε ότι «θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο».
Πέραν αυτών ένα θέμα που εξετάζει σε αρχική φάση είναι να περάσει η Κεντρική Τράπεζα στον έλεγχο του κράτους.
Μάλιστα υπάρχει πρόταση να ελέγχεται από δημόσιους φορείς άπαξ και κατέχει τον χρυσό της Ιταλίας.
Ο Meloni των Αδερφών της Ιταλίας αναφέρει ότι η εθνικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξεταστεί. 


Di Maio: Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει - Δεν υπάρχει plan B 

Απάντηση στην επιστολή - Τελσίγραφο του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων P. Moscovici και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis έδωσε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio
Όπως τόνισε «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα.
Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β.
Τόνισε ακόμη πως «περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες.
Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές.
Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».
Ο Savona εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το επεκτατικό πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της.

Savona: Κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρώ

Πέρα από την οποιαδήποτε ρητορική, δεν υπάρχει κανένας μέσα στην κυβέρνηση που να θέλει να εγκαταλείψει την Ευρώπη ή το ευρώ, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ένωση ξένου Τύπου.
Όπως τόνισε, «είναι άλλο πράγμα είναι οι λεκτικές υπερβολές και άλλο η ευθύνη της κυβέρνησης».
Ο Savona προειδοποίησε, παράλληλα, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, κάτι που, όπως τόνισε, δεν συμφέρει κανέναν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση ανέμενε μια πολύ χειρότερη απάντηση στον προϋπολογισμό της Ιταλίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ ήπια, αναμέναμε μια πολύ χειρότερη αντίδραση», δήλωσε.
Ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπογράμμισε, παράλληλα, ότι εάν η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας δεν είναι τόσο καλή όσο αναμένεται το επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εάν καταστεί αναγκαίο, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, θα αποτρέψει μια νέα σοβαρή κρίση στην Ευρώπη.
Ο ίδιος διέψευσε ότι η Ιταλία έχει συζητήσει το ενδεχόμενο στήριξης των ιταλικών ομολόγων από τη Ρωσία.

Regling: Προβληματική η ανάπτυξη της Ιταλίας εδώ και 20 χρόνια - Μας ανησυχούν οι στόχοι για το έλλειμμα

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβληματική ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κυμαίνεται στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στη μη εφαρμογή μακροπρόθεσμών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Regling, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο ζενίθ της κρίσης το 2011-2012.
«Η Ιταλία έχει ταμειακό πλεόνασμα, χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές και γι αυτό διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019 μας ανησυχούν, καθώς κινούνται εκτός των κανονισμών της ΕΕ».
 Ωστόσο ο Regling σύστησε στάση αναμονής, καθώς ήδη η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για το 2020 και το 2021.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκε οι μετοχές των τραπεζών.

Fico (πρόεδρος βουλής Ιταλίας): Θα βρεθούν λύσεις για τον προϋπολογισμό

H Ιταλία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στα προτεινόμενα δημοσιονομικά της σχέδια, τα οποία απειλούν να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ, επειδή θα βρεθούν λύσεις με τις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Roberto Fico.
Ο Fico, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματούχους στο κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων, απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το εάν ανησυχεί για τις αγορές, η αντίδραση των οποίων ήταν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για την Ιταλία.
«Δεν ανησυχώ γιατί γνωρίζω ότι τελικά μεταξύ των θεσμών θα επικρατήσει ο διάλογος και θα βρεθούν λύσεις», τόνισε μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης θα παραβίαζαν το σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαιτεί δημοσιονομική ισορροπία.

Moscovici: Ηπιότεροι τόνοι από την Ιταλία θα βελτίωναν τον διάλογο με την ΕΕ

Ένας ηπιότερος τόνος από την Ιταλία θα βελτίωνε τις συζητήσεις με την ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Roberto Fico.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Moscovici υπογράμμισε πως είχε μια πολύ θετική συνάντηση με τον Fico.
«Μια θετική συζήτηση με τον Robero Fico: μια αξιοθαύμαστη φιλο-ευρωπαϊκή ομιλία. Μια πρώτη επαφή που επέτρεψε την καλύτερη κατανόηση των αντίστοιχων θέσεων.
Όσο ηπιότερο είναι το κλίμα, τόσο πιο εποικοδομητικός είναι ο διάλογός μας», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Moscovici.


Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν την ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια των επιτρόπων Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, όχι μόνο απέρριψαν το προσχέδιο του προυπολογισμού 2019 της Ιταλικής συγκυβέρνησης M5S και Lega, όχι μόνο προειδοποίησαν ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% προκαλεί σοβαρή ανησυχία αλλά με επιστολή τους έθεσαν τελεσίγραφο να γίνουν αλλαγές στον προυπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 γιατί θα τον απορρίψουν.
Η αγορά παρακολουθεί με ψυχραιμία έως τώρα τις εξελίξεις με το 10ετές Ιταλικό ομόλογο να διαμορφώνεται στο 3,43% και το spread Ιταλίας - Γερμανίας στα 10 χρόνια στις 286 μονάδες βάσης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Giovanni Tria στους επιτρόπους Dombrovskis και Moscovici.
"Για τους Ευρωπαίους εταίρους θα εξηγήσω γιατί θεωρήσαμε απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την πορεία που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Προφανώς, όταν αυτό συμβεί, η Επιτροπή θα κάνει παρατηρήσεις και θα ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προχωρήσουμε ».
Και τότε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
Σε επιστολή στις 5 Οκτωβρίου που εστάλη στον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Giovanni Tria, οι Επίτροποι Dombrovskis και Moscovici αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο έγγραφο είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής
"Ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 4 Οκτωβρίου, η οποία κοινοποιεί στην Επιτροπή την παρουσίαση του εγγράφου των νέων δημοσιονομικών στόχων της Ιταλίας.
Όπως γνωρίζετε, οι συστάσεις αποστέλλονται προς την Ιταλία σχετικά με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως και για όλα τα κράτη μέλη, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2018 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου 2018, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Η επαλήθευση από την Επιτροπή της συμμόρφωσης της Ιταλίας προς τις συστάσεις του Συμβουλίου θα ξεκινήσει κατά τη διαβίβαση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Οποιαδήποτε τυπικά μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή και εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τη νομοθεσία της Ένωσης.
Σημειώνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης που περιέχεται στην επικαιροποίηση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων με επίκεντρο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι νέοι στόχοι θα αντιστοιχούσαν σε μια διαρθρωτική επιδείνωση κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019 και σε σταθερό ισοζύγιο το 2020-2021.
Οι προαναφερθείσες συστάσεις του Συμβουλίου καλούν την Ιταλία να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των δημοσίων δαπανών χωρίς τόκους δεν θα υπερβαίνει το 0,1% το 2019, πράγμα που αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ για 2019. 
Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας φαίνεται να δείχνουν σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που πρότεινε η ΕΕ.
Επομένως, αυτό αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών.
Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 είναι σύμφωνο με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες και περιμένουμε να δούμε λεπτομερώς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Εν τω μεταξύ, όπως και στο παρελθόν, παραμένουμε διαθέσιμοι για εποικοδομητικό διάλογο...αναφέρουν οι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.
Στην ουσία, αποτελεί ένα τελεσίγραφο για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νόμος περί προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα ανοίξει διαδικασία για χρέος και έλλειμμα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανέφερε πως θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ΑΕΠ, εν πάση περιπτώσει λιγότερο από 9 δισεκ. ευρώ, για να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που θα δαπανηθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παραβιάζοντας σαφώς τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του δημόσιου χρέους των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με επίπεδο περίπου 132% του ΑΕΠ.



Στο 3,61% το ιταλικό 10ετές για πρώτη φορά από το 2014

Στα επίπεδα του 3,62% «εκτοξεύθηκε» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2014.
Η κλιμάκωση της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών ανησυχεί τους επενδυτές, με την ιταλική κυβέρνηση να προειδοποιεί για οικονομικό Αρμαγεδδώνα, σε περίπτωση που απορριφθεί ο προϋπολογισμός του 2019 από την Κομισιόν.
Περί τις 20:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 3,61%, από 3,409% την Παρασκευή.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στο 1,57%, από 1,338% την Παρασκευή. 
Το spread με το γερμανικό 10ετές διευρύνθηκε στις 307 μ.β., ενώ με το αντίστοιχο ισπανικό ανήλθε στις 203 μ.β. -υψηλό άνω των 20 ετών. 
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 2,43% κι έκλεισε στις 19.851,47 μονάδες, «χάνοντας» το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων.


Το χρηματιστήριο του Μιλάνου προχώρησε προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Unicredit, UBI και Mediobanca, μετά από πτώση 5%.
H Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 3,3%, η Banco Bpm σημείωσε βουτιά 6,5%, ενώ η Unicredit κατέγραψε απώλειες 3,6%.
Στελέχη της Lega προειδοποίησαν για το ξέσπασμα Αρμαγεδδώνα εάν απορριφθεί ο προϋπολογισμός 2019, εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ενώ κατήγγειλαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Τα ιταλικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων, αυξάνοντας το spread Ιταλίας - Γερμανίας έως τις 300 μονάδες βάσης
 

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/BTP%2010y%2010.5.jpg?itok=iUxKT7u2

Οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού


Μείωση του ΑΕΠ στο 1,2% το 2018 από αρχική εκτίμηση 1,5% δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% από 2,4% το 2017 και χρέος 130,9% το 2018 από 131,2% είναι οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού που κατάθεσε η Ιταλική κυβέρνηση.
Η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021
Ο προϋπολογισμός 2019 και βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% έχουν αποτελέσει σημείο οξύτατης αντιπαράθεσης της ΕΕ με την Ιταλία.
Ωστόσο αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί από 2,4% το 2019 στο 1,8% το 2021.



Γιατί η Ιταλία τρομάζει τους επενδυτές

Ως τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης η κόντρα της Ιταλίας με τους θεσμούς της ΕΕ για το ύψος του ελλείμματος του 2019 (σ.σ.: η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2,4% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό) είναι σαφώς ικανή να οδηγήσει σε καταστροφή.
Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί το χειρότερο, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις κρίσης στην Ευρωζώνη.
Βέβαια η Ιταλία (όπως και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ) έχει ένα βασικό μειονέκτημα: καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει κατορθώσει να ελέγξει το χρέος της, εάν δεν διαθέτει δικό της νόμισμα.
Το βασικό πρόβλημα της Ρώμης, πέραν από το παραπάνω, είναι τόσο το ύψος του χρέους της όσο και το ποσοστό % επί του ΑΕΠ.
Για παράδειγμα η Γαλλία έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ιταλία, αλλά ως οικονομία είναι μεγαλύτερη και κυρίως δεν έχει πρόβλημα με το χρέος της.
Το γαλλικό χρέος βρίσκεται χαμηλότερα από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το ιταλικό ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%20debt%20gdp%20shorter.jpg?itok=7ECisvtK

Μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή;
Μόνο σε περίπτωση που Ιταλία και Ευρωζώνης κατορθώσουν να αποδεχθούν από κοινού ότι εντός των επόμενων ετών το ιταλικό χρέος θα μειωθεί.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί οι επενδυτές να αρχίσουν να προσφέρουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στην Ιταλία, αν και αυτό θα γίνει σταδιακά.
Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, το ενδεχόμενο συμβιβασμού Ιταλίας – Ευρωζώνης δεν φαίνεται ορατό, με τους εκατέρωθεν διόλου ευγενικές δηλώσεις να μην έχουν σταματήσει.
Εάν οι δύο πλευρές δεν αποφασίσουν να έχουν μία πιο ήρεμη και κυρίως θετική επικοινωνία – διαπραγμάτευση όλα δείχνουν ότι οι αποδόσεις αλλά και τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης