Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 5/11 ξεκινά η διαπραγμάτευση του Petro - Τα σχέδια Maduro για ανάκαμψη της Βενεζουέλας

Στις 5/11 ξεκινά η διαπραγμάτευση του Petro - Τα σχέδια Maduro για ανάκαμψη της Βενεζουέλας
Στις 5/11 ξεκινά η διαπραγμάτευση του Petro
Η Βενεζουέλα σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία αυτού που από ότι ισχυρίζεται ο πρόεδρός της Nicolas Maduro, είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από το πετρέλαιο, το «El Petro», το οποίο αναλυτές και ειδικοί θεωρούν απλώς μια απάτη και μια άλλη προσπάθεια του καθεστώτος της πολύπαθης χώρας της Λατινικής Αμερικής να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να «καλύψει» τα προβλήματα στην οικονομία της χώρας.
Τους τελευταίους μήνες, ο Maduro προσβλέπει σε ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει μια νέα πολιτική για την τιμολόγηση της βενζίνης, η οποία θα αυξήσει τις τιμές του  εξαιρετικά φθηνού φυσικού αερίου για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Το σχέδιο για την ελάφρυνση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα περιλαμβάνει επίσης την υποτίμηση του νομίσματος (bolivar) και την μετατροπή των νέων bolivar σε Petro.
Ο Maduro ισχυρίζεται ότι ο Petro ενισχύει το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο οικονομικής αναθεώρησης και θα «φέρει επανάσταση» στην παγκόσμια οικονομία κρυπτογράφησης με μια νέα μορφή εμπορίου, χρηματοδότησης και νομισματικής ανταλλαγής.
Η πρεμιέρα για τη λειτουργία του Petro - που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα  υποστηρίζεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διαμάντια και χρυσό - θα ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Maduro.
Σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας, το «Petro είναι ένα μέσο για την εδραίωση της οικονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο και σφαιρικό όραμα για τη δημιουργία ενός πιο ελεύθερου, πιο ισορροπημένου και δικαιότερου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Μόλις λίγους μήνες αφότου η Maduro ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ιδέα του Petro που υποστηρίζεται από το πετρέλαιο, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις συναλλαγές των ΗΠΑ με οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα έχει εκδοθεί από τη Βενεζουέλα.
Εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές είναι σκεπτικοί για το ότι το Petro θα υποστηρίζεται πραγματικά από περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και ορυκτά.
«Η αντίδραση από την κοινότητα κρυπτοσυχνότητας ήταν ένα μίγμα ανησυχίας και θυμού», δήλωσε ο Alex Tapscott από το ερευνητικό ινστιτούτο Blockchain στο BBC.
Σύμφωνα με τον Tapscott, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμό της Βενεζουέλας ότι κάθε Petro θα υποστηρίζεται από πετρέλαιο.
«Υπάρχουν ελάχιστες τεχνικές πληροφορίες γι 'αυτό», είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι η εισαγωγή  του Petro αποκρύπτει μια πιο σημαντική εξέλιξη στην οικονομία της Βενεζουέλας, ότι οι συναλλαγές αγοράς bitcoin ένα bolivar έχει αυξηθεί από την αρχή του 2018 καθώς οι πολίτες της Βενεζουέλας προσπαθούν να διατηρήσουν την αξία των χρημάτων τους εν μέσω πληθωρισμού που φτάνει σήμερα το 13.860%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης