Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barron's: Αυτή η ιταλική κρίση είναι διαφορετική από τις άλλες - Οι Βρυξέλλες αφήνουν στις αγορές τη βρώμικη δουλειά

Barron's: Αυτή η ιταλική κρίση είναι διαφορετική από τις άλλες - Οι Βρυξέλλες αφήνουν στις αγορές τη βρώμικη δουλειά
Οι επενδυτές εστιάζουν στην πορεία του ιταλικού χρέους 
Αν και σε πρώτη φάση η ιστορία σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και χρέος φαίνεται να μοιάζει με μια κλασική… κωμική όπερα -όπου στο τέλος όλοι συμφιλιώνονται- αυτή τη φορά δεν αποκλείεται το τέλος είναι λίγο διαφορετικό.
Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα με τίτλο «αυτή η έκρηξη του ιταλικού χρέους ενδέχεται να είναι διαφορετική από όλες τις άλλες» στην ιστοσελίδα Barron's.
«Με την πρώτη ματιά, η διαμάχη φαίνεται σε κλασική πολύ γνωστή κωμική όπερα.
Στην 1η πράξη, η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζει στις ευρωπαϊκές αρχές έναν προϋπολογισμό με υψηλές δαπάνες.
Στη 2η πράξη, η Κομισιόν, οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές αγορές σοκάρονται με αυτό που βλέπουν.
Η ιταλική κυβέρνηση τηρεί προκλητική στάση υποστηρίζοντας ότι δεν θα υποκύψουν ποτές στις απαιτήσεις από το εξωτερικό.
Και στην 3η πράξη, οι ηθοποιοί συμφιλιώνονται και συμβιβάζονται.
Ο χορωδία αποχωρεί, η σκηνή μένει άδεια.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η εξέλιξη αναμένεται να είναι διαφορετική» επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες

Οι επενδυτές εστιάζουν στο ιταλικό χρέος, που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 133%, πολύ πιο πάνω από το 87% που είναι ο μέσος της ευρωζώνης.
«Ανησυχούν ότι μπορεί να γίνει μη βιώσιμη εάν η Ρώμη συνεχίζει να αυξάνει τα ελλείμματα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ακόμα μία ανησυχία είναι η κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που είναι γεμάτο με NPLs.
Αν και έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται υγιές: τα NPLs αποτελούν σχεδόν το 11% των συνολικών δανείων των ιταλικών τραπεζών έναντι του 17% που ήταν το 2015.
Καθώς οι ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη ποσότητα ιταλικών κρατικών ομολόγων, θα είναι ευάλωτες σε περίπτωση που ενισχυθούν οι αποδόσεις και μειωθεί η αξία των ομολόγων στον ισολογισμό τους.
Αυτό με τη σειρά του, θα δημιουργούσε εμπόδια στη δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών και θα περιόριζε την ανάπτυξη.

Οι διαφορές με τις άλλες κρίσεις

«Μπορεί να είναι εύκολο να αποφευχθεί η τελευταία κρίση ως επανάληψη του παρελθόντος, αλλά υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές με τις προηγούμενες περιπτώσεις» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πρώτον, η Ιταλία δεν παρίστανε «ούτε που παρίστανε ότι παίζει με βάση τους κανόνες της ΕΕ» επισημαίνει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife.
Την ίδια στιγμή, οι επιθετικές δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Η δεύτερη διαφορά είναι ότι η διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ δεν προσφέρει πλέον μαξιλάρι ασφαλείας (δηλ. το QE) που προστάτευε τις οικονομίες από τον πανικό στις αγορές.
Η τρίτη διαφορά αυτό που διαφέρει σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται από μια 5ετή ανάκαμψη.
Αυτό θα ήταν ένα οικονομικό επιχείρημα για τη μη περικοπή των ελλειμμάτων τόσο γρήγορα, από τη στιγμή που θα μπορούσε να ζημιώσει την ανάπτυξη περαιτέρω.
«Ωστόσο, τα εύθραυστα οικονομικά επίσης αποτελούν απειλεί για τις ευάλωτες χώρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Barron's.

Στις αγορές η βρώμικη δουλειά

Η Silvia Merler από το Bruegel επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν δυσάρεστες επιλογές ενόψει των ευρωεκλογών.
«Εάν οι Βρυξέλλες τηρήσουν σκληρή στάση, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός» πρόσθεσε.
Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες προτιμούν τη βρώμικη δουλειά να την κάνουν οι αγορές, επισημαίνει η Merler, επισημαίνοντας «αυτό θα μπορούσε νε βγει γρήγορα εκτός ελέγχου, καθώς τα ιταλικά ομόλογα είναι μόνο μερικές βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση "junk"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης