Τελευταία Νέα
Διεθνή

Il Sole-24 Ore: Στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη ένας ανορθόδοξος πόλεμος με μήλον της έριδος το έλλειμμα

Il Sole-24 Ore: Στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη ένας ανορθόδοξος πόλεμος με μήλον της έριδος το έλλειμμα
Η διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό αποκαλύπτει το χάσμα που χωρίζει την πολιτική και την οικονομία, σχολιάζει η Il Sole-24 Ore
Ως έναν ανόρθοξο πόλεμο μεταξύ πολιτικής και οικονομίας και μήλον της έριδος το έλλειμμα περιγράφει η Il Sole-24 Ore τις διαπραγματεύσεις στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό.
«Μοιάζει να βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολέμου, ο οποίος όμως διεξάγεται με άλλα μέσα.
Το μήλο της έριδος σε τούτον τον ανορθόδοξο πόλεμο είναι τώρα το ποσοστό του ελλείμματος /ΑΕΠ που προβλέπεται στο προσχέδιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.
Η κυβέρνηση συνεργασίας της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δείχνει αποφασισμένη να ψηφίσει έναν "προϋπολογισμό για τους ανθρώπους", θέτοντας το όριο για το έλλειμμα στο 2,4% (κατά πολύ υψηλότερο από το 1,6% που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Πρόκειται για μια απόφαση που οι αρμόδιοι υπουργοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων γιόρτασαν εν χορδαίς και οργάνοις από το μπαλκόνι του Μεγάρου Κίτζι, έδρα της κυβέρνησης, θριαμβολογώντας πως νικήσαν τον υπουργό Οικονομικών της ίδιας τους της κυβέρνησης (ο οποίος ήθελε να τηρηθεί η συμφωνία με τις Βρυξέλλες).
Όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα, είναι κατανοητό πως το πολιτικό επιχείρημα των δύο Ιταλών αντιπροέδρων είναι θεμιτό.
Ωστόσο στην ευρωζώνη τα πράγματα δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Εάν κάποιος θέλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων του, αυξάνοντας το έλλειμμα μίας χώρας, μάλιστα μίας από τις πλέον υπερχρεωμένες (όπως είναι η Ιταλία) αυτό αποτελεί έναν ηθικό κίνδυνο που τα υπόλοιπα κράτη (τα οποία μοιράζονται το κοινό νόμισμα) δεν μπορούν να δεχθούν.
Για τον λόγο τούτο, αναμένεται αυτά να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει (όπως προβλέπουν οι συνθήκες και τα νομοθετικά μέτρα που ψηφίσθηκαν κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης) και να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία.
Αλλά, ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις θα προέλθουν από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, με την αύξηση των επιτοκίων για την αγορά δημόσιου χρέους , που -όπως το ιταλικό- θεωρείται όλο και λιγότερο βιώσιμο.
Έτσι λοιπόν, καίτοι το πολιτικό επιχείρημα είναι ολωσδιόλου θεμιτό ως τέτοιο, είναι όμως εντελώς αδικαιολόγητο από οικονομική άποψη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης