Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ενισχύθηκε ο μεταποιητικός κλάδος τον Σεπτέμβριο 2018 - Στις 53,8 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Ενισχύθηκε ο μεταποιητικός κλάδος τον Σεπτέμβριο 2018 - Στις 53,8 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης PMI παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 26ο συνεχόμενο μήνα
Περαιτέρω άνοδο σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος στη Μεγάλη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο του 2018, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν αμφότερες αύξηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,8 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 26ο συνεχόμενο μήνα.
Τόσο ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών, όσο και οι τομείς των ενδιάμεσων και των επενδυτικών αγαθών παρέμειναν σε συνθήκες επέκτασης, με τις δύο τελευταίες να καταγράφουν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν σταθερή αύξηση, δεχόμενες ώθηση τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις εξωτερικές αγορές, στον απόηχο της οριακής συρρίκνωσης που καταγράφηκε τον Αύγουστο.
Σε ότι αφορά την απασχόληση του κλάδου, σημειώθηκε επίσης άνοδος κατά την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου, ενώ η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε ανάμεσα στο 53% των συμμετεχόντων.
Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το Brexit και συναλλαγματικές μεταβολές καθιστούν τις προβλέψεις λιγότερο σίγουρες.
«Ο Σεπτέμβριος έδειξε μία οριακή βαλτίωση στις επιδόσεις του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου», σχολίασε ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson, προσθέτοντας ότι «η εγχώρια ζήτηση της αγοράς ενισχύθηκε, ενώ οι αυξημένες παραγγελίες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη βοήθησε τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τη συρρίκνωση του Αυγούστου».
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά τις αιτίες για αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα, οι συνθήκες του κατασκευαστικού κλάδου εξακολουθούν να είναι σχετικά υποτονικές», ενώ πρόσθεσε ότι «στο μέτωπο των τιμών, τόσο τα έξοδα παραγωγής όσο και το κόστος εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μπορεί να ασκήσεις περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή στο μέλλον».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης