Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση ZDF: Το 89% των Γερμανών αμφισβητεί την ηγετική ικανότητα της Merkel

Δημοσκόπηση ZDF: Το 89% των Γερμανών αμφισβητεί την ηγετική ικανότητα της Merkel
Tην ηγετική δύναμη της καγκελαρίου σε αυτή την υπόθεση αμφισβητεί το 89% των ερωτηθέντων
Τη μεγαλύτερη φθορά από την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση γύρω από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Hans Georg Massen, υφίστανται οι ηγέτες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Angela Merkel και Horst Seehofer, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρόμετρου του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ηγετική δύναμη της καγκελαρίου σε αυτή την υπόθεση αμφισβητεί το 89% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 23%.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο την ευθύνη για τη νέα κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 55% την καταλογίζει στον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Seehofer και μόνο το 13% στην Καγκελάριο και το 13% στην αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Andrea Nahles.
Η ίδια τάση αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση των πολιτικών, όπου σταθερά στην κορυφή βρίσκεται ο πρόεδρος της Bundestag,Wolfgang Schaeuble, ενώ ακολουθούν, με απώλειες, η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Στις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της Βαυαρίας, βρίσκονται ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Markus Soeder και ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Ενόψει μάλιστα των εκλογών, το CSU βρίσκεται, με 35% πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλιζε αδιάλειπτα εδώ και δεκαετίες, με το SPD στο 13%, τους Πράσινους στο 18% και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 10%.
 Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) καταγράφει με 28% το χαμηλότερο ποσοστό της στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση.
Μαζί μάλιστα με το SPD, το οποίο περιορίζεται σε 17%, είναι η πρώτη φορά για το Πολιτικό Βαρόμετρο, που δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό.
Στην ίδια μέτρηση, οι Πράσινοι φθάνουν επίσης στο 17%, ενώ ακολουθούν η AfD με 16%, η Αριστερά με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 8%.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar μόλις το 47% των Γερμανών εγκρίνει συνολικά την πολιτική της Merkel, ποσοστό 4% μικρότερο σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.
Ο εταίρος της Horst Seehofer συγκεντρώνει μόλις το 27% με πτώση 12 μονάδων ενώ η επικεδαλής του SPD, Andrea Nahles βρίσκεται στο 34%, ποσοστό αμετάβλητο.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης