Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Merkel συνεχώς αποδυναμώνεται οι εθνικιστές του AfD είναι δεύτερο κόμμα – Θα εκλέξουν 160 βουλευτές

Ενώ η Merkel συνεχώς αποδυναμώνεται οι εθνικιστές του AfD είναι δεύτερο κόμμα – Θα εκλέξουν 160 βουλευτές
Η Αλίς Βάιντελ είναι πρόεδρος του AfD πρώην στέλεχος της Goldman Sachs η οποία ως γνωστό είναι ομοφυλόφιλη, με πολύ καλές σπουδές και με τραπεζική εμπειρία.
Πριν 5 χρόνια, το 2013 το AfD η Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland) δεν κατάφερε να μπει στην Γερμανική Βουλή είχε λάβει 4,7%.
Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν το AfD οι πολιτικοί αντίπαλοι το έχουν κατηγορήσει ως ναζιστικό κόμμα, ως ακροδεξιό.
Τι είναι πραγματικά το AfD το οποίο σοκάρει καθώς στην Γερμανία πλέον βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις;
Το AfD ανεβαίνει και η Merkel και το CDU υποχωρεί.
Το AfD είναι πλέον το δεύτερο κόμμα στην Γερμανία με ποσοστό πέριξ του 18% και εάν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί η αυξηθεί θα είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικιστικό – ακροδεξιό κόμμα θα έχει τέτοιας κλίμακας επιτυχία στην Γερμανία.
Το 18% αντιστοιχεί με βάση το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας σε 160 έδρες.
Που βρίσκεται ιδεολογικά το AfD;
Πρωτίστως δεν είναι ναζιστικό κόμμα.
Στην Γερμανία υπάρχει επίσημο νεοναζιστικό κόμμα που θα κατέλθει και στις εκλογές.
Το AfD είναι ένα εθνικιστικό – ακροδεξιό κόμμα που στην οικονομία ασπάζεται τον φιλελευθερισμό, είναι ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και τάσσεται ανοικτά κατά της μετανάστευσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD προέρχονται από τους χριστιανοδημοκράτες της A. Merkel που είναι δυσαρεστημένοι με την μεταναστευτική της πολιτική.
Η Αλίς Βάιντελ είναι πρόεδρος του AfD πρώην στέλεχος της Goldman Sachs η οποία ως γνωστό είναι ομοφυλόφιλη, με πολύ καλές σπουδές και με τραπεζική εμπειρία.
Το AfD στην πρώην Ανατολική Γερμανία που ακόμη υπάρχουν προβλήματα και στο κρατίδιο της Σαξονίας καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.





Η Merkel σε φθορά

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel απέρριψε στις 27 Σεπτεμβρίου "κατηγορηματικά" την πιθανότητα μιας συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
"Φυσικά, το αποκλείω κατηγορηματικά" είπε η Merkel, σχολιάζοντας τη δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματός της στο κρατίδιο της Σαξονίας που είπε ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί μια συνεργασία με την AfD στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019.
Για να φθάνει η καγκελάριος Merkel να κάνει τέτοιες δηλώσεις φαίνεται πόσο έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων.
Με τον αντιμεταναστευτικό λόγο της η AfD αύξησε τα ποσοστά της και κατάφερε να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πέρσι αφότου η Merkel άνοιξε τα σύνορα και υποδέχτηκε στη χώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015.
Στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019 στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, η AfD αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, εις βάρος των συντηρητικών της καγκελαρίου και των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου της.
Μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της AfD ενδέχεται επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία και την Έσση μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.
Η Merkel πάντως επέμεινε ότι τα κεντροδεξιά κόμματα (CDU/CSU) θα πρέπει να "τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή" σε ότι αφορά μια συνεργασία με την AfD και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως το μίσος εναντίον των ξένων δεν θα γίνει ανεκτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης