Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν θα αφήσουμε τους Ευρωπαίους να κάνουν ό,τι θέλουν στο Ιράν – Οι κυρώσεις ισχύουν για όλους

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν θα αφήσουμε τους Ευρωπαίους να κάνουν ό,τι θέλουν στο Ιράν – Οι κυρώσεις ισχύουν για όλους
Το Ιράν είναι ο υπ' αριθμόν ένα χορηγός της τρομοκρατίας, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Σφοδρή επίθεση στην ΕΕ για τη στάση της έναντι του Ιράν εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις ισχύουν για όλους.
Μιλώντας στη σύνοδο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Pompeo, εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του για την απόφαση της ΕΕ να δημιουργήσει ένα «όχημα ειδικού σκοπού» (Special Purpose Vehicle – SPV), προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ένωσης και Ιράν και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο αντιπαραγωγικά μέτρα που μπορούμε να φανταστούμε για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Pompeo και προσέθεσε ότι «διατηρώντας τη δυνατότητα του ιρανικού καθεστώτος να έχει έσοδα, διατηρούμε «ζωντανό» τον υπ’ αριθμόν ένα χορηγό της τρομοκρατίας».
Σημειώνεται ότι η αρχική ανακοίνωση του SPV από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini αυτή την εβδομάδα προηγήθηκε του δεύτερου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες θα τεθούν στο πετρελαϊκό τομέα του Ιράν στις 4 Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton εμφανίστηκε και αυτός εξαιρετικά επικριτικός έναντι της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή στη ρητορική και αδύναμη στην παρακολούθηση.
Δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε να αποφεύγονται οι κυρώσεις μας από την Ευρώπη ή από οποιονδήποτε άλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης