Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Τρεις νεκροί στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Mungkhut - Xιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Guardian: Τρεις νεκροί στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Mungkhut - Xιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να μεταφέρουν τις απαραίτητες προμήθειες σε περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα Mungkhut, που έπληξε με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα τις Φιλιππίνες, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως αναφέρει ο Guardian.
Oι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που έκαναν δύσκολη την πρόσβαση στις περιοχές, οι οποίες υπέστησαν ζημιές και είχαν θύματα.
Τουλάχιστον δύο διασώστες σκοτώθηκαν από τις κατολισθήσεις, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός.
Συνολικά καταγράφηκαν 41 περιστατικά με κατολισθήσεις και καταστράφηκαν τρεις πυλώνες ηλεκτροδότησης, πολλές στέγες σπιτιών και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οι αρχές προειδοποιούν για υπερχειλίσεις ποταμών, καθώς άνοιξαν ορισμένα φράγματα για να απελευθερωθεί το νερό, προκαλώντας, όμως, περισσότερες πλημμύρες.
Το πρωί του Σαββάτου 15/9 ο τυφώνας κατευθυνόταν προς τα νοτιοδυτικά της νησιωτικής χώρας, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 255 χιλιόμετρα την ώρα, κατεδαφίζοντας στέγες και ισοπεδώνοντας καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.
Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας του τυφώνα, που το Κέντρο Προειδοποίησης της Χαβάης τον κατέταξε στην κατηγορία 5 των τυφώνων του Ατλαντικού.
Με τις βροχές να καλύπτουν, εξάλλου, μία έκταση 560 μιλίων, υπάρχει ο φόβος για νέες κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες, με 25 επαρχίες, 48 χιλιάδες σπίτια και 4,2 εκατ. ανθρώπους να βρίσκονται σε κίνδυνο σε αυτή τη μεγάλη περιοχή.
Ακόμα κι αν ο τυφώνας εξασθενήσει, φτάνοντας στη στεριά, οι άνεμοι θα παραμείνουν καταστροφικοί, σηκώνοντας στον αέρα αμάξια, αλλά και ανθρώπους που δεν θα μπορούν να σταθούν όρθιοι.
Στον βορρά, κάτοικοι κάλυψαν με ξύλινες κατασκευές τα παράθυρα των σπιτιών τους που ήταν από τζάμι και μετέφεραν τις βάρκες τους σε ασφαλή σημεία.
Έγιναν επίσης εκκενώσεις παραθαλάσσιων χωριών και οικισμών σε μία περιοχή που ζουν 1,2 εκατ. άνθρωποι, ενώ έκλεισαν και τα σχολεία.
Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να μεταφέρουν τις απαραίτητες προμήθειες σε περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας.
Πολλοί θυμήθηκαν τον τυφώνα του 2016, όταν σώθηκαν επειδή εγκατέλειψαν έγκαιρα τα σπίτια τους, ενώ ο πρόεδρος Duterte ακύρωσε την παρουσία του σε μία δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου από πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ζητώντας από κυβερνητικούς αξιωματούχους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό, με τον Duterte να επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των ζημιών.
"Αν ισοπεδωθούν τα πάντα, θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια" δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο τυφώνας έφτασε την περίοδο της συγκομιδής των σοδειών ρυζιού και καλαμποκιού, ενώ γίνονται και εκκενώσεις σε ορεινές περιοχές υπό τον φόβο των κατολισθήσεων.
Οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πλημμυρισμένους δρόμους, αλλά αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που είχε διακοπεί στο 80% της αμερικάνικης περιοχής στον Ειρηνικό.
Ο Mangkhut είναι ο 15ος τυφώνας που πλήττει το 2018 τις Φιλιππίνες, οι οποίες είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο με 20 τυφώνες ετησίως.
Το Σαββατοκύριακο 15-16/9 αναμένεται να κινηθεί προς την Κίνα και ήδη στο Χονγκ Κονγκ παίρνουν μέτρα προστασίας και ζητούν και από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης