Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 376,53 μονάδες
Με το «βλέμμα» στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών κινήθηκαν σήμερα (13/9/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 376,53 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 12.055,55 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,08% στις 5.328,12 μονάδες.



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ ο διοικητής της, Mario Draghi, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της.
Ειδικότερα, για το 2018 υποβάθμισε την εκτίμηση στο 2% από 2,1% προηγουμένως και για το 2019 στο +1,8% από 1,9%.
Για τον πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για 1,7% την τριετία 2018-2020.
Ο Draghi τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή.
Πιέσεις δέχτηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,43% κι έκλεισε στις 7.302 μονάδες, στον απόηχο των αποφάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).


Η ΒοΕ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι από τον Αύγουστο έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα για το Brexit.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν από την BoE να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια έως την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ η κεντρική τράπεζα επανέλαβε σήμερα ότι η αντίδραση των επιχειρήσεων, της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των νοικοκυριών στο Brexit θα επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
H BoE αύξησε, παράλληλα, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, στο 0,5% από 0,4%, εν μέρει λόγω των ισχυρότερων καταναλωτικών δαπανών σε ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, με απώλειες 0,56% στις 20.846,18 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόεδρο, Luigi Di Maio, και τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις μεταξύ τους σχέσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019, ύστερα από δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και να απειλεί με παραίτηση.
Ο δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά την «επίθεση» που εξαπέλυσε ο Di Maio στον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, δείχνοντας ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, ενόψει της κατάθεσης του ιταλικού προϋπολογισμού.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων φέρεται να απάντησε σε έντονο ύφος στον Moscovici, οποίος -σύμφωνα με το ANSA- αποκάλεσε την ιταλική κυβέρνηση… Μουσολίνι.
Στις 9.329,20 μονάδες με άνοδο 0,24% έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Τα αυτοκίνητα ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 1%, εν μέσω των ελπίδων ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το εμπόριο.
Ο τεχνολογικός κλάδος επίσης ενισχύθηκε, μία ημέρα αφότου η Apple παρουσίασε τα νέα της μοντέλα iPhone, με τις μετοχές των ams AG και STMicroelectronics να κλείνουν και οι δύο με άνοδο άνω του 1,5%, ενώ η μετοχή της BE Semiconductor Industries σημείωσε άνοδο σχεδόν 5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος στο 2% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ενώ επίσης αμετάβλητος, στο 2,3%, παρέμεινε ο πληθωρισμός και στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης