Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο 2018 - Σταθερή η ζήτηση το 2019

IEA: Στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο 2018 - Σταθερή η ζήτηση το 2019
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι η υψηλότερη παραγωγή εντός ΟΠΕΚ αντιστάθμισε την πτώση που σημειώθηκε στις χώρες εκτός Οργανισμού
Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αγγίζοντας τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ κατάφερε να αντισταθμίσει τις εποχιακές μειώσεις που καταγράφηκαν στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, αν και η προσφορά εκτός Οργανισμού κατέγραψε επίσης άνοδο, και συγκεκριμένα κατά 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της σχετικής ανόδου.
Παράλληλα, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018 και κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, χαρακτηριζόμενη από «αμείλικτη ανάπτυξη που οδηγείται από την παραγωγή ρεκό στις ΗΠΑ».
Σε ότι αφορά την παραγωγή εντός ΟΠΕΚ, σημειώθηκε άνοδος στα 32,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, παρά τις ανησυχίες που επικρατούν σχετικά με την πτώση της παραγωγή στη Βενεζουέλα και το Ιράν.
Οι υψηλότεροι όγκοι παραγωγή στη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και η αυξημένη παραγωγή σε Λιβύη και Ιράκ αντιστάθμισαν τις πτώσεις των άλλν χωρών του ΟΠΕΚ.
Τον περασμένο Ιούλιο, τα δεκαπέντε μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής τους, προκειμένου να σταθεροποιήσουν της αγορές και να αντισταθμίσουν τις απώλειες του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι οποίες αποτελούν τον τρίτο και τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ αντίστοιχα.
Η παραγωγή του Ιράν για τον Αύγουστο κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του 150 χιλ. βαρελιών ημερησίως, στα 3,63 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, καθώς αρκετοί αγοραστές μείωσαν τις παραγγελίες τους ενόψει των επικείμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει μειώσει την παραγωγή της χώρας κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τα τελευταία δύο χρόνια, με τον ΙΕΑ να εκτιμά ότι η προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται.
Αναφορικά με το κομμάτι της ζήτησης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε τις προβλέψεις του για το 2018 και το 2019, εκτιμώντας ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 1,4 εκατ. και 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα.
Η ασθενέσθερη ζήτηση στα μέλη του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και οι υψηλότερες τιμές του αερίου στις ΗΠΑ άσκησαν ορισμένες καθοδικές πιέσεις στην ρυθμός αύξησης της ζήτησης, την ίδια στιγμή που η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές λόγω των εμπορικών διαφορών θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές ζήτησης για το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης