Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απομονωμένος ο Orban - Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί το Άρθρο 7 εναντίον της Ουγγαρίας

Απομονωμένος ο Orban - Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί το  Άρθρο 7 εναντίον της Ουγγαρίας
Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά την ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά κράτους - μέλους
(upd) Την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων, ενέκρινε σήμερα (12/9/2018) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους - μέλους, λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.
Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
H σημερινή απόφαση δεν τιμωρεί άμεσα την Ουγγαρία, αλλά ανοίγει την πόρτα για την επιβολή κυρώσεων, ενώ σημαίνει επίσης ότι θα αποσταλεί επίσημη προειδοποίηση στην Ουγγαρία για παραβίαση των αξιών της ΕΕ.
H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Θεωρητικά, θα μπορούσαν να ανασταλούν τα δικαιώματα ψήφου της Ουγγαρίας, ωστόσο, γι’ αυτό απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών, κάτι που θεωρείται δύσκολο, δεδομένου ότι η Πολωνία εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει τη Βουδαπέστη και θα μπλοκάρει μια τέτοια απόφαση.

Juncker: Εάν ήμουν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, θα ψήφιζα υπέρ του Άρθρου 7

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 εναντίον της Ουγγαρίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
«Αν ήμουν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ψήφιζα υπέρ του άρθρου 7», δήλωσε ο Juncker.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ξεκινώντας διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον χωρών που δεν σέβονται το δίκαιο της ΕΕ.
Συμφωνώ με τη σημερινή απόφαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η «απάντηση» της Ουγγαρίας

«Μικροπρεπή εκδίκηση» εις βάρος της Ουγγαρίας χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Péter Szijjártó την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης.
Ο Szijjártó δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Πρωτοφανής σύγκρουση στο Ευρωκοινοβούλιο 

Η σύγκρουση στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν πρωτοφανής, με πολλούς ευρωβουλευτές να χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ως την πιο διεφθαρμένη της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, εμφανίστηκε απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του γύρισε την πλάτη.
Στη χθεσινή του ομιλία, ο ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό, η Ουγγαρία θα προστατεύσει τα σύνορά της, θα σταματήσει τη λαθρομετανάστευση και... αν χρειαστεί, θα σταθούμε εναντίον σας», είχε δηλώσει ο Orban, για να προσθέσει ότι «η Ουγγαρία πρόκειται να καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι αυτή η χώρα δεν πρόκειται να γίνει μια χώρα μεταναστών».
Η συζήτηση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 ξεκίνησε μετά από εισήγηση της ευρωβουλευτή Judith Sargentini από τους Πράσινους, η οποία απαριθμούσε τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Πρώτη ενημέρωση 14:22:52, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης