Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «στόχαστρο» του Ευρωκοινοβουλίου η Ουγγαρία - Orban: Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς - Υπέρ κυρώσεων η ΝΔ

Στο «στόχαστρο» του Ευρωκοινοβουλίου η Ουγγαρία - Orban: Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς - Υπέρ κυρώσεων η ΝΔ
Yπέρ της ενεργοποίησης της διαδικασίας του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας θα ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία
«Στριμωγμένος» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, καθώς οι ευρωβουλευτές συζητούν σήμερα (11/9/2018) στο Στρασβούργο σχετικά με το εάν θα ψηφίσουν πρόταση υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 7, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για καταπάτηση του Κράτους Δικαίου.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα.
Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί μίας απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε Ευρωπαϊκή Ένωση», στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ωστόσο, αρκετές χώρες - μέλη -με ορισμένες εξ αυτών να θεωρούνται μάλιστα ιδιαίτερα συντηρητικές στο μεταναστευτικό- έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στη λεγόμενη έκθεση Sargentini.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο (12/9).
Η εισήγηση της ευρωβουλευτή Judith Sargentini από τους Πράσινους απαριθμεί τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Orban: Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς - Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να γίνει χώρα μεταναστών

Στη σημερινή του εισήγηση, ο ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως προκλητικός, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό, η Ουγγαρία θα προστατεύσει τα σύνορά της, θα σταματήσει τη λαθρομετανάστευση και... αν χρειαστεί, θα σταθούμε εναντίον σας», δήλωσε ο Orban ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου επικροτήθηκε από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.
«Η Ουγγαρία πρόκειται να καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι αυτή η χώρα δεν πρόκειται να γίνει μια χώρα μεταναστών», πρόσθεσε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Υπέρ της πρότασης της ΕΕ εναντίον της Ουγγαρίας η Αυστρία

Εν τω μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, δήλωσε χθες ότι οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της ΕΕ, προκαλώντας έκπληξη, δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον ούγγρο πρωθυπουργό, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.
«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Kurz στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Κατά του Orban θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία

Εν τω μεταξύ, υπέρ της ενεργοποίησης της διαδικασίας του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας θα ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του στην έκθεση Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Viktor Orban παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας.
Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

Timmermans: Η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες για την Ουγγαρία - Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει την Ουγγαρία για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακομεταχείριση των κοινοτήτων των Ρομά, εξέφρασε και ο αντιπρόεδρός της, Frans Timmermans.
«Η δημοκρατία στα κράτη - μέλη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Timmermans ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Δυστυχώς, η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται στην έκθεση, ιδίως όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαφθορά, τη μεταχείριση των Ρομά και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», πρόσθεσε ο Timmermans.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης