Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit δεν είναι εφικτές - Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα

Barnier (ΕΕ): Οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit δεν είναι εφικτές - Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε σε «δύο σημαντικά προβλήματα» τα οποία η ΕΕ «δε μπορεί να αποδεχθεί»
Σε απόρριψη του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit προχώρησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michel Barnier, τονίζοντας ότι οι προτάσεις δε μπορούν να εφαρμοστούν, γεγονός που υποδεικνύει την περαιτέρω αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, ο Michel Barnier δήλωσε ότι αν και υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στο σχετικό έγγραφο της πρωθυπουργού της χώρας, Theresa May, επεσήμανε ορισμένες προτάσεις οι οποίες «δε φαίνεται να είναι εφικτές σε εμάς».
Παράλληλα, ο ίδιος επαναδιατύπωσε τη θέση ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί έναν διαχωρισμό στις πτυχές της ενιαίας αγοράς, καθώς και ότι δε θα μεταβιβάσει τους δασμούς της ΕΕ στους βρετανούς αξιωματούχους, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει και επίσημα την Ένωση.
«Αρχικά, επιτρέψτε μου να πω για άλλη μία φορά πως στο έγγραφο υπάρχουν πολλά θετικά και πολλά χρήσιμα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ΕΕ, θέλοντας παράλληλα να καταστήσει σαφές ότι «δεν το απέρριψα πλήρως».
Ωστόσο, όπως διευκρίνησε εν συνεχεία, «υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα, δύο θέματα που δε μπορούμε να δεχθούμε», για προσθέσει εν συνεχεία ότι «η τελωνειακή μας ένωση είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα που δε μπορεί να υπονομευθεί και δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς».
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μία τελωνειακή συμφωνία που να απλοποιεί το καθεστώς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Michel Barnier, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «η τελωνειακή συνεργασία θα μπορούσε ακόμα και να αποτελέσει μέρος μίας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, ωστόσο έχουμε πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούν οι τελωνειακοί έλεγχοι μας αυτή τη στιγμή».
«Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των τελωνειακών ελέχγων και των κανονιστικών ελέγχων και αυτό δεν καλύπτεται στο έγγραφό σας» τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ, απευθυνόμενος στην επιτροπή Brexit της Μεγάλης Βρετανίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η πρόταση σας δεν μας φαίνεται εφικτή».
Τόσο η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει την ανάγκη του να έχει επιτεχυθεί μίας συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο ζήτημα που εκκρεμεί, αυτό της Βορείου Ιρλανδίας, καθώς και διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι οικονομικός διακανονισμός και τα δικαιώματα των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης