Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρά μηνύματα συμμόρφωσης στην Ιταλία στέλνει το Eurogroup - Σημαντικούς κινδύνους γύρω από την Ευρωζώνη βλέπει ο Coeure

tags :
Αυστηρά μηνύματα συμμόρφωσης στην Ιταλία στέλνει το Eurogroup - Σημαντικούς κινδύνους γύρω από την Ευρωζώνη βλέπει ο Coeure
Ο Pierre Moscovici ζήτησε σε έντονο ύφος από την Ιταλία να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα
(upd2)Αυστηρά μηνύματα συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες έστειλαν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ιταλία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της δεν ήταν αντικείμενο της επίσημης ατζέντας.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, B. Coeure, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η Ευρωζώνη περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους γύρω από την Ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο στόχος της Ευρωζώνης είναι συνολικά η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης έναντι εξωτερικών κινδύνων.
Τόνισε ότι τα Κράτη Μέλη και η Κομισιόν οφείλουν να συνεχίσουν τον σχεδιασμό της υλοποίησης μιας “δημοσιονομικής δυνατότητας” της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τις αρχές που υιοθέτησε η τελευταία Σύνοδος του Ιουνίου στη βάση των προτάσεων της Κομισόν.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αν και ανέφερε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την Ιταλία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, παράλληλα δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι η Ιταλία θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019.
Επίσης, ο Centeno, γνωστοποίησε ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για την επιτάχυνση της λειτουργίας του ταμείου υποστήριξης τελευταίας καταφυγής (common backstop) για την υποστήριξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης Τραπεζών.
Αυτό θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανακοίνωσε ο Centeno, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Το Eurogroup φιλοδοξεί να φέρει μια πρόταση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ακόμα και αν προς αυτό χρειαστεί και μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση του.
O Regling ανέφερεότι ως προς τις αλλαγές αυτές και δη την επιτάχυνση του backstop, θα πρέπει να ενημερωθούν τα κοινοβούλια και να εμπλακούν στη συζήτηση ανάλογα.
Το “common backstop” για τον SRF δεν είναι το μόνο στοιχείο της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.
Τέλος, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της 8ης αποστολής μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία καταγράφει “καλή απόδοση της οικονομίας”, αλλά απαιτείται  συνέχιση  της μείωση του δημοσίου χρέους και ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων.

Παρόν ο νομπελίστας Χ. Πισσαρίδης

Για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης “AI” και τον αντίκτυπο της στην αγορά εργασίας, ενημερώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταλήγοντας ότι πρέπει να απαντήσουν άμεσα στις νέες οικονομικές συνθήκες, επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο.



Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Με μια επίσημη και μια ανεπίσημη ατζέντα άρχισε σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2018, στις 9 (ώρα Ελλάδος) το τακτικό Eurogroup.
Στην επίσημη ατζέντα βρίσκεται η μεταμνημονιακή εποπτεία της Πορτογαλίας, αλλά και ο κοινός δημοσιονομικός μηχανισμός ασφάλειας της Ευρωζώνης.
Στην ανεπίσημη ατζέντα βρίσκεται η Ιταλία και οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας να παρακάμψει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ειδικά εκείνον του 3% στο έλλειμμα, στον προϋπολογισμό του 2019.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη "γραμμή" που θα τηρήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 η κυβέρνηση του Giuseppe Conte και για το εάν τελικά θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της να μην ξεπεράσει το έλλειμμα της το "κατώφλι" του 3% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της.
Παρά τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, τις τελευταίες 48 ώρες η ιταλική κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια στροφή, επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προκαλέσουν την ΕΕ.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup  Mario Centeno εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού.
«Η Ιταλία θα ακολουθήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικονομική πολιτική.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει τις αρχές της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης» υποστήριξε ο Centeno προσερχόμενος στο Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη.
Από την άλλη πλευρά ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, ζήτησε σε έντονο ύφος από την Ιταλία να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του «καλού αστυνομικού» και να επιμένει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, διεμήνυσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα.
Όλοι πρέπει να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και υποθέτω ότι όλοι θα τηρήσουν τους κανόνες της ΕΕ» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα.
Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος» δήλωσε ο Ρ. Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη.
Από την πλευρά του, ο Tria επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ» και ότι το έλλειμμα που θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό θα κυμαίνεται στο εύρος του 1,5% με 1,8%.
Στον αντίποδα, ωστόσο, οι Matteo Salvini και Luigi Di Maio υποστηρίζουν -επί του παρόντος τουλάχιστον- ότι ο προϋπολογισμός θα κυμαίνεται στα 30 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα κυμαίνεται στο εύρος του 2% με 2,5%.

Η ατζέντα του Eurogroup

- Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της ευρωζώνης.
Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του ΕΚ και του Eurogroup.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στις τακτικές εμφανίσεις του Προέδρου του Eurogroup στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο έναν «οικονομικό διάλογο» σχετικά με τις εργασίες και τις προτεραιότητες πολιτικής του Eurogroup.

- Θεματική συζήτηση σχετικά με την κατανεμητική αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων

Το Eurogroup θα συζητήσει για την κατανεμητική αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση ένα σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια παρουσίαση που θα δοθεί από τον κ. Christopher Antoniou Pissarides, καθηγητή οικονομικών στο London School of Economics και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ.
Η ικανότητα μιας χώρας να κατανέμει τους πόρους με αποδοτικό τρόπο στις αγορές εργασίας και προϊόντων ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία για την ευρωζώνη.

- Πορτογαλία: όγδοη αποστολή εποπτείας μετά το πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα αποτελέσματα της όγδοης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα, την οποία πραγματοποίησαν στην Πορτογαλία από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου 2018.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσει για πτυχές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο διαθέτει.
Ο κύριος στόχος της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα είναι η εκτίμηση της ικανότητας μιας χώρας να αποπληρώσει δάνεια, τα οποία της χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματός της. Η παρακολούθηση αυτή ολοκληρώνεται όταν τουλάχιστον το 75% των δανείων που λήφθηκαν έχουν αποπληρωθεί.

Συνεδρίαση 27 κρατών μελών

Εμβάθυνση της ΟΝΕ: εργασίες σε συνέχεια της συνόδου κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων του κοινού δημοσιονομικού μηχανισμού ασφάλειας
Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη συνέχεια που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ της 29ης Ιουνίου 2018. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ζήτημα του κοινού δημοσιονομικού μηχανισμού ασφάλειας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που επισημαίνονται στην επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ζητήματα σχετικά με τον κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό ασφάλειας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (ΕΤΕ). Στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 συμφωνήθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα παρέχει τον κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό ασφάλειας του ΕΤΕ και ότι το Eurogroup θα καταρτίσει τους όρους αναφοράς για το θέμα αυτό έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης αποτελεί μέρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (ΕΜΕ) που αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.
Χρηματοδοτείται με συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και αναπτύσσεται σταδιακά για να φτάσει έως το 2023 το μέγεθος που αποτελεί στόχο του.
Ο δημοσιονομικός μηχανισμός ασφάλειας είναι αναγκαίος για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης σε καταστάσεις κατά τις οποίες το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης ενδέχεται να μην έχει επαρκή χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.
Επί του παρόντος, αυτό εξασφαλίζεται από ένα σύστημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.

(πρώτη ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2018, 10:40)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης