Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Φυσιολογικές οι μεταναστευτικές ροές, παραποίηση της πραγματικότητας

Βενεζουέλα: Φυσιολογικές οι μεταναστευτικές ροές, παραποίηση της πραγματικότητας
Για… φυσιολογικές μεταναστευτικές ροές κάνει λόγο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας 
Για "φυσιολογικές" μεταναστευτικές ροές από τη χώρα προς τα γειτονικά (και όχι μόνο) κράτη κάνει λόγο η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Delcy Rodriguez, εξαπολύοντας επίθεση στον ΟΗΕ και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
"Υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί μια κανονική μεταναστευτική ροή σε ανθρωπιστική κρίση, για να δικαιολογηθεί μια διεθνής παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Δεν θα το επιτρέψουμε", είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τους ξένους οργανισμούς για το ότι βασίζονται σε στοιχεία μετανάστευσης που παρείχαν άλλες χώρες και όχι η Βενεζουέλα.
Η κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι επαναπάτρισε 89 ντόπιους από το Περού, καθώς παραπονέθηκαν για ταπείνωση.
Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός έχουν δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει, την αυξανόμενη φτώχεια και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι από τη Βενεζουέλα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.
Στο Περού, οι μετανάστες από την Βενεζουέλα λαμβάνουν φροντίδα σε χρηματοδοτούμενες από το κράτος κλινικές υγείας και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία, ενώ η μεταναστευτική υπηρεσία της κυβέρνησης επεξεργάζεται αιτήσεις για άδειες διαμονής όλο το 24ωρο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι αρμόδιες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απηύθυναν έκκληση για τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στις χώρες υποδοχής ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την κρίση αυτή, η οποία πλησιάζει σε επίπεδα που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη συρροή προσφύγων στη Μεσόγειο.
Χθες, Πέμπτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός P. Sanchez, ο οποίος περιοδεύει σε τέσσερις λατινοαμερικάνικες χώρες, δήλωσε από την Μπογοτά ότι η ΕΕ θα δώσει στη Λατινική Αμερική 35 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει με τη μεταναστευτική κρίση.
Στις δηλώσεις που έκανε από την πρωτεύουσα της Κολομβίας ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε εξάλλου την εφαρμογή ενός συστήματος ποσοστώσεων στις χώρες της περιοχής για την ανακατανομή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα για να γλιτώσουν από την κρίση.

Διαβάστε: Ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός χρεοκόπησε στην Βενεζουέλα, συγκλονιστικές εικόνες

Φέτος, περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν σε εκούσια βάση την ανακατανομή ενός μέρους των μεταναστών που έφτασαν με έξι πλοία στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Ωστόσο αυτό έγινε βάσει συμφωνιών κατά περίπτωση, ενώ το μπρα ντε φερ συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των χωρών για το θέμα αυτό.

Διαβάστε: Στην Ισπανία στρέφονται για μετανάστευση οι πολίτες της καταρρέουσας Βενεζουέλας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης