Τελευταία Νέα
Διεθνή

Boris Johnson: Νικήτρια η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Boris Johnson: Νικήτρια η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Επίθεση του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ κατά της Theresa May 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει νικήτρια εν τέλει από τις διαπραγματεύσεις με τυην κυβέρνηση της Theresa May, εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson.
«Φοβάμαι ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο νοκ άουτ, με 12 αστέρια να γυρίζουν γύρω από το ζαλισμένο μας κεφάλι», γράφει στην εφημερίδα «The Telegraph».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit David Davis, λόγω της διαφωνίας για το σχέδιο Chequers που έχει προταθεί από το Λονδίνο και προβλέπει την διατήρηση στενής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Με τις προτάσεις αυτές, η επικεφαλής της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του «σκληρού» Brexit, αλλά και τον σκεπτικισμό των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι έθεσαν σε αμφισβήτηση της βιωσιμότητα του σχεδίου.
«Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα μέρη των προτάσεων που ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσουν...αλλά στην πραγματικότητα, σε αυτήν την διαπραγμάτευση, η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει όλους τους σημαντικούς γύρους», αναφέρει ο B.Johnson, για τον οποίο με τις προτάσεις του σχεδίου, το Λονδίνο ρίχτηκε στην μάχη «κουνώντας λευκή σημαία».
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βαλτώνουν, με κύριο πρόσκομμα το Ιρλανδικό, δηλαδή το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ούτε καν προσπάθησε να διευθετήσει αυτό το θέμα».
Tο σχέδιο Chequers είναι χειρότερο και από την παραμονή στην Ένωση».

Business Insider: Ο Johnson σχεδιάζει να ανατρέψει τη May και να εφαρμόσει σκληρό Brexit

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Boris Johnson και ο Lynton Crosby, που ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας της Theresa May το 2017 σχεδιάζουν το πολιτικό τέλος της πρωθυπουργού και την καταστροφή του σχεδίου της για το Brexit, αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider.
Η Theresa May αντιμετωπίζει ένα «πραξικόπημα» - και οι άνθρωποι που είναι κοντά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό σχεδιάζουν να την απομακρύνει από το αξίωμα.
Σύμφωνα με δύο βρετανικές εφημερίδες, The Sunday Times και The Mail της Κυριακής, οι δολοπλόκοι είναι ο Boris Johnson και ο Lynton Crosby.
Ο Johnson παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο, αφού διαφώνησε με το σχέδιο της May για το Brexit.
Ο Crosby ήταν ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της May το 2017 αλλά και ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τον Johnson και τον οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες για τη δημαρχία του Λονδίνου.
Μαζί σχεδιάζουν μία ολόκληρη εκστρατεία για να εξουδετερώσουν το σχέδιο της May και με την υποστήριξη του Johsnon θα παρουσιάσουν το νέο τους πρόγραμμα για αποχώρηση από την ΕΕ πριν από το συνέδριο των Συντηρητικών στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.
Σύμφωνα με τους Sunday Times ο Crosby για να καταστρέψει το σχέδιο της May για το Brexit βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την European Research Group (ERG), ομάδα βουλευτών των Συντηρητικών, που επιδιώκουν μία σκληρή αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν μια εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για να εκτροχιάσουν το σχέδιο της May και, με την υποστήριξη του Johnson, να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος των δύο «δολοπλόκων» είναι η ανατροπή της May και η αλλαγή πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Boris Johnson να εγκαθίσταται στη Downing Street 10.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η Theresa May είναι σε γνώση των σχεδίων του Johnson και ήδη προετοιμάζει την αντίδρασή της.
«Ο Boris δεν τα έχει σκεφτεί όλα σωστά.
Το σχέδιό του μπορεί να καταλήξει στην καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ ή να μην υπάρξει καθόλου Brexit.
Αν συμβεί αυτό, το κόμμα δεν θα τον συγχωρήσει», είπε πηγή των Συντηρητικών στη Mail.

Διαβάστε: Άρθρο-παρέμβαση Johnson (πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ) για την ελληνική κρίση – Η χώρα «δεν είχε κότσια»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης