Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας η Banca Transilvania - Ξεπέρασε την BCR

Μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας η Banca Transilvania - Ξεπέρασε την BCR
Ο όμιλος BT παρουσίασε κέρδη 865 εκατ. λέι Ρουμανίας (186,57 εκατ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ είχε συνολικά assets 75,3 δισ. λέι (16,24 δισ. ευρώ)
Στη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα της Ρουμανίας αναδείχθηκε η Banca Transilvania (BT) -της οποίας κύριος μέτοχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)- ξεπερνώντας την Banca Comercială Română (BCR).
Ο όμιλος BT παρουσίασε κέρδη 865 εκατ. λέι Ρουμανίας (186,57 εκατ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ είχε συνολικά assets 75,3 δισ. λέι (16,24 δισ. ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και περισσότερα από 5 δισ. λέι περισσότερα από εκείνα της BCR, μέλος του ομίλου Erste.
Η BT παρουσιάζει επίσης τον πιο αποτελεσματικό λόγο κόστους/εσόδων στη Ρουμανία, ο οποίος διαμορφώνεται στο 37% και είναι πολύ χαμηλότερος από το όριο ασφαλείας του 60% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Με έδρα στο Cluj και ιδρυθείσα από μια ομάδα Ρουμάνων επενδυτών το 1993, η ανάπτυξη της BT κατά την τελευταία δεκαετία -βασισμένη στη λιανική τραπεζική και στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων- είναι εντυπωσιακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 κατείχε assets συνολικής αξίας μικρότερης του 25% της BCR.
Τον Απρίλιο του 2018, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bancpost από την ελληνική Eurobank.
Η BT δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο εκτός Ρουμανίας, ενώ τον Ιανουάριο εξαγόρασε το 39% του τρίτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Μολδαβίας, της Victoriabank.
Εκτός από την EBRD, η οποία έχει μερίδιο 8,6% στην τράπεζα, στους υπόλοιπους μετόχους περιλαμβάνονται ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός (IFC), ο οποίος επένδυσε 120 εκατ. ευρώ στην τράπεζα μέσω έκδοσης ομολόγων στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου τον Ιούνιο, τοπικά επενδυτικά funds, όπως το SIF Moldova, και ορισμένα τοπικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Ο πρόεδρος του ομίλου, Horia Ciorcilă, που είναι και ένας από τους ιδρυτές της τράπεζας, κατέχει επίσης σημαντικό μερίδιο.
«Η οργανική μας ανάπτυξη και κερδοφορία είναι εντυπωσιακή, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους πελάτες μας και στη ρουμανική οικονομία», δήλωσε ο κ. Ciorcilă.
«Αλλά η θέση μας στην αγορά είναι σταθερή και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις μας και να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης