Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη και η BIS προειδοποιεί: Έρχεται η «μεγάλη καταιγίδα» στις αγορές παγκοσμίως

tags :
Ακόμη και η BIS προειδοποιεί: Έρχεται η «μεγάλη καταιγίδα» στις αγορές παγκοσμίως
Ο λόγος των αναταραχών είναι η αύξηση του προστατευτισμού
Σε όσους ελπίζουν σε γρήγορη επίλυση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μάλλον θα διαψευστούν.
Σύμφωνα με τους αναλυτ΄δς, ο κύριος λόγος για την παρατεταμένη σύγκρουση είναι ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να εμφανιστεί πολιτικά αδύναμη και οι δύο είναι έτοιμες να προχωρήσουν παρά τις συνέπειες.
Με λίγους πιθανούς νικητές, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι αγρότες, οι χρήστες χάλυβα, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και οι κατασκευαστές όλων των τύπων, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Κίνα.
Και τα δύο έθνη θα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.
Όπως όμως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι πόσες μονάδες του ΑΕΠ θα αφαιρέσουν οι αυξανόμενες δασμοί από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος για την παγκοσμιοποίηση.
Μάλιστα ο Agustin Carstens άσκησε αυστηρή κριτική στον αυξανόμενο προστατευτισμό.
Η αναστροφή της παγκοσμιοποίησης "θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές, να αυξήσει την ανεργία και να επιβραδύνει την ανάπτυξη", δήλωσε ο Carstens, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, στους συναδέλφους κεντρικούς τραπεζίτες στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και να αναγκάσουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, ωθώντας προς τα πάνω το δολάριο και τραυματίζοντας τόσο τους Αμερικανούς εξαγωγείς όσο και τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Carstens.
Ο προστατευτισμός απειλεί επίσης «να επιβαρύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιφέρει πλήγμα στις δαπάνες των επιχειρήσεων, καθώς οι επενδυτές θα υπολογίζουν το ρίσκο», συνέχισε.
"Αυτοί οι πραγματικοί και οικονομικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μια τέλεια καταιγίδα", προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης.



Παράλληλα με την ομιλία του Carstens, η BIS δημοσίευσε μία ανάλυση με τίτλο «Οι δομές της παγκόσμιας αγοράς και η υψηλή τιμή του προστατευτισμού», η οποία εκτιμά ότι η ανάκληση της NAFTA θα σήμαινε απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 37 δισ. δολαρίων στον Καναδά, 22 δισ. δολαρίων στο Μεξικό και 40 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς που αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των ζημιών.
Οι μισθοί θα μειωθούν επίσης στη Βόρεια Αμερική.
Επιπλέον, ο Carstens υπογράμμισε τους δυνητικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την «τέλεια καταιγίδα», ενώ ο βασικός κίνδυνος που προκύπτει από την αλληλεπίδραση πραγματικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων είναι τα τα τρισεκατομμύρια του εκκρεμούντος χρέους σε δολάρια - όπου η έλλειψη δολαρίου απειλεί να μολύνει το διεθνές εμπόριο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης