Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η κρίση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών να οδηγήσει σε μια καταστροφική παγκόσμια κρίση χρέους;… Ναι!

Μπορεί η κρίση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών να οδηγήσει σε μια καταστροφική παγκόσμια κρίση χρέους;… Ναι!
Τι μας διδάσκει η κρίση στην Τουρκία και τη Βενεζουέλα
Το καλοκαίρι του 2018 θα καταγραφεί στην οικονομική ιστορία ως μια περίοδο νομισματικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Άλλωστε, έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία σοβαρή κρίση στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι εάν συνεχιστεί αυτό θα μπορούσαμε να δούμε μια καταστροφική παγκόσμια κρίση χρέους.
Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια ακόρεστη διάθεση για φθηνά δάνεια σε αναδυόμενες οικονομίες και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών των δανείων εκφράστηκε σε αμερικανικά δολάρια.
Όταν συνυπάρχουν νομίσματα αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, ο δανεισμός στεγνώνει και η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι από τους κορυφαίους τίτλους στα οικονομικά μέσα ενημέρωσης αφορούσαν την κρίση στην Τουρκία.
Η τουρκική λίρα έχει πέσει κατά 82% έναντι του δολαρίου το 2018, γεγονός που θέτει τεράστιο βάρος στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ...
«Η Τουρκία θα συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της, δεδομένου του ότι πάνω από το ήμισυ του χρέους της είναι εκφρασμένο σε ξένα νομίσματα.
Η λίρα βυθίζεται, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι κίνδυνοι αθέτησης να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Gluskin Sheff.
Η οικονομία της Τουρκίας, όπως και όλες οι άλλες μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται απόλυτα από τη ροή των πιστώσεων και τώρα ο δανεισμός γίνεται πολύ δύσκολος.
Εν τω μεταξύ, τα υπάρχοντα δάνεια που έγιναν κατά τη διάρκεια του δανεισμού της τελευταίας δεκαετίας και εκφράζονται σε ξένα νομίσματα θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.
Το ξέσπασμα δανεισμού δημιούργησε δύο πιθανά προβλήματα, σύμφωνα με την Capital Economics.
Το ένα είναι ότι οι τουρκικές τράπεζες εξέτασαν τις ξένες αγορές χονδρικής πώλησης ως τρόπο χρηματοδότησης της πιστωτικής έκρηξης, αντί να βασίζονται σε πιο σταθερές εγχώριες καταθέσεις.
Τώρα, το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων έχει αυξηθεί με την πτώση της λίρας, και θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις τράπεζες να το αντιμετωπίσουν.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η πιθανή απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γίνονται σε ξένα νομίσματα, κυρίως στις επιχειρήσεις.
Ο φόβος των αγορών τώρα είναι ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν θα μείνει στην Τουρκία».
Και δεν είναι μόνο η Τουρκία το πρόβλημα.
Παρόμοια σενάρια που υπάρχου στις αναδυόμενες αγορές σε όλο τον πλανήτη, και ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα είναι η Αργεντινή.
Το πέσο της Αργεντινής έχει χάσει σχεδόν 10% έναντι των ΗΠΑ του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ενώ γενικά έχει υποχωρήσει κατά 33% κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Αργεντινή έλαβε μέτρα έκτακτης ανάγκης για να σταθεροποιήσει το νόμισμά της μετά από μια μίνι κρίση που προκλήθηκε από την κρίση της Τουρκίας.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα έκανε μια τέτοια δραματική κίνηση.
Στην πραγματικότητα, προχώρησε σε 4 αυξήσεις επιτοκίων από τις 27 Απριλίου.
Το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να παρέμβει στην Αργεντινή με ένα πακέτο διάσωσης 50 δισ. δολαρίων, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Εν τω μεταξύ, ας μην ξεχνάμε την πλήρη και απόλυτη καταστροφή που έχει γίνει στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα αυτή αναμένεται να φτάσει στο ένα εκατομμύριο τοις εκατό αυτό το έτος...
Τα Ηνωμένα Έθνη επισήμως έχουν προειδοποιήσει ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα του να μετατραπεί σε μια «απόλυτη καταστροφή άνευ προηγουμένου».
Και τώρα, αυτή που κάποτε ήταν πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής πρόκειται να καταστραφεί από τον υπερπληθωρισμό.
Το ερώτημα είναι αν θα ζήσουμε παρόμοιες σκηνές σε άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς η νέα κρίση χρέους βαθαίνει;
Εκτός από την Τουρκία και την Αργεντινή, τα νομίσματα στη Νότια Αφρική, στην Κολομβία, στην Ινδία, στο Μεξικό, στη Βραζιλία και τη Χιλή συνετρίβησαν.
Εάν η εμπιστοσύνη δεν αποκατασταθεί στις αγορές συναλλάγματος, πρόκειται να δούμε μια διεθνή κρίση χρέους άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και πεδίο εφαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης