Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προτείνει νέο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προτείνει νέο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ
O Heiko Maas προτείνει νέο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ
Ένα νέο σύστημα συναλλαγών που θα είναι ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, εν μέσω έντασης στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, τόσο για τους δασμούς του Προέδρου Donald Trump όσο και για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μεταξύ άλλων.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Handelsblatt», υπογραμμίζει πως ένα τέτοιο σύστημα θα ανεξαρτητοποιούσε ακόμη περισσότερο την ΕΕ και θα έβαζε τέλος στο μονοπώλιο που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ στον κλάδο.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στις ΗΠΑ να δράσει πάνω από τα κεφάλια μας και με δικά μας έξοδα.
Για έκανε λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία με τη δημιουργία δικτύων συναλλαγών ανεξάρτητων από τις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος Swift», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως κρίνεται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να τηρηθεί η συμφωνία με το Ιράν.
Το Swift, ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών με έδρα το Βέλγιο, παρέχει οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Η διαχείριση του συστήματος είναι πολιτικά ουδέτερη και ανεξάρτητη, αν και έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να εμποδίσει τις συναλλαγές και να επιβληθούν κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των διαφόρων χωρών, κυρίως το Ιράν.
Ο κ. Maas ζήτησε έτσι τη δημιουργία μιας «ισορροπημένης εταιρικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, στην οποία οι Ευρωπαίοι καλύπτουν τα κενά.
Η Ευρώπη πρέπει, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει αντίβαρο όταν οι ΗΠΑ περνούν τις κόκκινες γραμμές…
Η σημαντική προειδοποίηση από πλευράς Maas έρχεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ, υπό τον Donald Trump, έχουν ανοίξει ουκ ολίγα μέτωπα, όπως αυτά με την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης