Διεθνή

Κρίσιμο τεστ για την Τουρκία η τηλεδιάσκεψη του ΥΠΟΙΚ με 3000 ξένους επενδυτές και οικονομολόγους

Κρίσιμο τεστ για την Τουρκία η τηλεδιάσκεψη του ΥΠΟΙΚ με 3000 ξένους επενδυτές και οικονομολόγους
Το τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτει στις 5,8 λίρες ανά δολάριο
Να καθησυχάσει τους επενδυτές θα επιχειρήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, B. Albayrak, ο οποίος θα έχει σήμερα τηλεδιάκεψη με πάνω από 3000 εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων.
Το ενδιαφέρον είναι πρωτοφανές και καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον των αγορών για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο Albayrak δεν θα δεχθεί ερωτήσεις, αλλά οι επενδυτές αναζητούν σημάδια ότι διαθέτει την ισχύ να δράσει ανεξάρτητα από τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος είναι και πεθερός του.
Σύμφωνα με το Reuters, η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την τουρκική οικονομία, σχετικά με το αν η Τουρκία μπορεί να πείσει την αγορά ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι όμηρος της πολιτικής επιρροής.
Οι επενδυτές προέρχονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό του σχέδιο μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Το τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτει στις 5,8 λίρες ανά δολάριο.
Η λίρα έχει ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών αυτή την εβδομάδα, μετά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και από τη διενέξη με την Ουάσινγκτον.
Η JP Morgan ανέφερε ότι οι κινήσεις των τουρκικών αρχών αποτυπώνουν τη δέσμευσή τους στο να σταθεροποιήσουν το νόμισμα με τεχνικού χαρακτήρα μέτρα.
«Ωστόσο, την ίδια ώρα εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν συμβατικά πλαίσια πολιτικής. Αυτό μπορεί εν τέλει να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών εργαλείων», ανέφερε η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης