Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές με τις γεωπολιτικές εντάσεις να παραμένουν στο επίκεντρο - Απώλειες -1,33% για τον Nikkei

tags :
Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές με τις γεωπολιτικές εντάσεις να παραμένουν στο επίκεντρο - Απώλειες -1,33% για τον Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,06% στις 28.303,50 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με εξαίρεση την περιοχή της Κίνας, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να επηρεάσουν τις κινήσεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,33% στις 22.298,08 μονάδες, με την Tokyo Electron να υποχωρεί κατά -3,55% και την Nintendo να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,41%.
Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά -0,30% έναντι του γεν Ιαπωνίας, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίας επεκτάθηκε με ρυθμό 1,9%, δεχόμενο ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση, τις ενισχυμένες επενδυτικές δαπάνες και τη σταθερή ζήτηση από το εξωτερικό.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν το ΑΕΠ της Ιαπωνίας να επεκταθεί κατά 1,3%.
Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 0,9% δίνοντας τέλος στο μεγαλύτερο σερί επέκτασης των τελευταίων 28 ετών.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,91% στις 2.282,79 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -3,20%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση ης τάξεως του -1,06% στις 28.303,50 μονάδες.
Στην Κίνα, οι δείκτες συνέχιζαν την ανάκαμψη της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,04% στις 2.795,44 μονάδες, και τον δείκτη SZSE Component να ενισχύεται κατά +0,68% στις 8.811,88 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,40% στις 10.983,68 μονάδες, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,31% και τις 6.278,40 μονάδες.
Οι μετοχές στον κλάδο της ενέργειας συνέχισαν να βρίσκονται υπό πίεση, με την Oil Search να υποχωρεί κατά -2,52% και την Woodside Petroleum να καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,29%.
Πτωτικά κινείται κατά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εβδομάδας το πετρέλαιο, καθώς οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην ενεργειακή αγορά.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,21% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 71,92 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,37% στα 66,56 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά το ενδεχόμενο επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ιδιαίτερα «σφιχτή», καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές του Ιράν κατά τους ερχόμενους μήνες.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις έχουν υπολογισθεί πλήρως στο Brent, δίνοντάς χώρο για μία αξιοσημείωτη άνοδο στις τιμές κατά την ολοκλήρωση του έτους» ανέφερε σε σημείωμά της η BMI Research.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης