Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος είναι ο επενδυτής – φάντασμα που αγοράζει μανιωδώς τουρκικές μετοχές;

Ποιος είναι ο επενδυτής – φάντασμα που αγοράζει μανιωδώς τουρκικές μετοχές;
Εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2016 – Αποτελεί το βασικό στήριγμα του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης στην τρέχουσα ταραχώδη περίοδο
Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ήταν τον Μάρτιο του 2016 και έλαβε την ονομασία «Ο Τύπος» («The Dude»).
Χρησιμοποιούσε έναν αλγόριθμο που διατηρούσε μυστική την ταυτότητά του και προχωρούσε σε κρεσέντο αγορών τουρκικών μετοχών.
«Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τουρκική αγορά.
Αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι, εάν είναι άντρας ή γυναίκα και φυσικά από που είναι», έλεγε τότε ένας trader του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος τύπος πριν από 1,5 χρόνο δεν δίστασε να ποντάρει σε μετοχές αξίας 450 εκατ. δολαρίων και μάλιστα σε μία μόνο συνεδρίαση οδηγώντας σε εκτίναξη τον όγκο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα οι συναλλαγές του γίνονταν με τέτοια ταχύτητα που κανένας trader δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει.
Ο «Τύπος» συνεχίζει και φέτος τη δραστηριότητά του, έχοντας βοηθήσει την αύξηση κατά 8% του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από την αρχή του 2018.
Μετά από κάποιο διάστημα από την εμφάνισή του ξεκίνησε να αλλάζει τις χρηματιστηριακές εταιρείες που διαχειρίζονταν τα χρήματά του και τελικώς κατέληξε στην Yatirim Finansman, την οποία φαίνεται να ζηλεύουν όλοι οι traders και που προχωρά συνεχώς σε αγορές μετοχών, ακολουθώντας τις εντολές του πελάτη της.
Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Yatirim Finansman έχει προχωρήσει στην αγορά μετοχών αξίας 565 εκατ. τουρκικών λιρών (105 εκατ. δολαρίων), όντας ο δεύτερος πιο δραστήριος αγοραστής.
Η δραστηριότητά της ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει τον τουρκικό χρηματιστηριακό δείκτη σε άνοδο 3%, στο ίδιο διάστημα που η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 6% και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/turkish%20dude_1.jpg?itok=sGQmJ41x

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο «Τύπος» επέστρεψε σε μία εποχή έντονης οικονομικής αναταραχής στην Τουρκία, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Αυτή  κόντρα, καθώς και η αύξηση του πληθωρισμού αλλά και η ξεκάθαρη χειραγώγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τον Erdogan έχει οδηγήσει όλα τα τουρκικά assets σε ελεύθερη πτώση, εκτός από τις μετοχές.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/Lira%20vs%20Turkey%20stocks_0.jpg?itok=PlWiUEFm

Όπως συνέβαινε και το 2016 κανείς δεν γνωρίζει εάν τις εντολές αγορών ή πωλήσεων μετοχών της δίνει στη Yatirim Finansman ένας επενδυτής ή ομάδα επενδυτών, καθώς η εταιρεία, βάσει των νόμων, αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε.
Ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Seniz Yarcan, το μόνο που αποκάλυψε είναι ότι ο «Τύπος» χρησιμοποιεί μία σειρά από αλγόριθμους και βάσει αυτών προχωρά σε αγορές ή πωλήσεις μετοχών.
«Ο «Τύπος» είναι κάποιος που βρήκε μία καινούργια αγορά και σχετικά μικρή και αποφάσισε να κάνει… show», υποστηρίζει ο Isik Okte, επενδυτικός σύμβουλος στην TEB Invest/BNP Paribas.
Ανεξάρτητα του ποιος είναι, θεωρείται βέβαιο ότι ακολουθεί μία συγκεκριμένη εντολή.
Για παράδειγμα αγοράζει μετοχές τουρκικών τραπεζών, έχοντας στην κατοχή του μετοχές της Turkiye Garanti Bankasi συνολικής αξίας 96 εκατ. λιρών.
Έχει τοποθετηθεί στην πετροχημική εταιρεία Pektim, στη χαλυβουργία Kardemir, στην εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Aselsan και στη χαλυβουργία Erdemir.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις του είναι στην τράπεζα Halkbank, την οποία διοικεί το τουρκικό δημόσιο και ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και στον όμιλο ΜΜΕ, Dogan Holding.
Όσο για τις μεγαλύτερες πωλήσεις του, αυτές αφορούν την Is Yatirim, Yapi Kredi και Merrill Lynch.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/lira%208.9.jpg?itok=NRkYKzPp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης