Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Μaduro στην Βενεζουέλα απέτυχε, ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε

Ο Μaduro στην Βενεζουέλα απέτυχε, ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε
Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται περίπου κάθε 18 ημέρες.
To καθεστώς Maduro έχει χρεοκοπήσει και αποτύχει γιατί δεν κατάφερε να ελέγξει την οικονομία και πλέον ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε υπερ-πληθωρίζοντας το νόμισμα.
Πριν ένα μήνα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας το Καράκας, ένα φλιτζάνι καφέ κόστιζε 2 εκατομμύρια bolivars.
Πριν 12 μήνες ο ίδιος καφές κόστιζε 2.300 bolivars αυτό σημαίνει ότι η τιμή ενός φλιτζανιού καφέ σημείωσε αύξηση σχεδόν 87.000%, σύμφωνα με το δείκτη Café Con Leche του Bloomberg. Και μετά κάποιοι διαμαρτύθρονται ότι τα Starbucks είναι ακριβά.
Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται περίπου κάθε 18 ημέρες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το αστρονομικό 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018.
Η εξέλιξη αυτή σύρει την Βενεζουέλα στο πιο ολισθηρό μονοπάτι όπως στο παρελθόν και η Ζιμπάμπουε πριν από μια δεκαετία και τη Γερμανία στη δεκαετία του 1920, όταν ένα καρότσι γεμάτο κέρματα έφταναν για ένα ψωμί.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro - ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας - ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αντισταθεί στον υπερπληθωρισμό χάνοντας πέντε μηδενικά από το νόμισμά της.
Αν θυμάστε, η Ζιμπάμπουε προσπάθησε ομοίως να καταπολεμήσει τον ακραίο πληθωρισμό εκδίδοντας ένα χαρτονόμισμα αξίας 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο το 2009 δεν ήταν ακόμη αρκετό για να αγοράσει κανείς εισιτήριο λεωφορείου στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε την Χαράρε.
Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απίθανο ένα νέο bolivar να διασώσει την οικονομία της Βενεζουέλας.

Ο χρυσός θα μπορούσε να είναι λύση;
Σε κάποιο σημείο, ο υπερπληθωρισμός καθίσταται εκτός ελέγχου οπότε η έννοια συναλλαγματικές ισοτιμίες καθίσταται άσκοπη. Αλλά από τις 30 Ιουλίου, μια ουγκιά χρυσού θα είχε αξία 211 εκατομμύρια bolivar - μια αύξηση πάνω από 3.100.000% από την αρχή toy 2018.


Με βάση την θεωρία η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται όταν ο πληθωρισμός απειλεί να καταστρέψει το νόμισμα ενός έθνους - όπως κάνει τώρα στη Βενεζουέλα.
Μια οικογένεια της Βενεζουέλας που είχε τη σύνεση να αποθηκεύσει ένα μέρος του πλούτου της σε χρυσό θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα για να επιβιώσει ή να ξεφύγει από το διεφθαρμένο αριστερό καθεστώς του Προέδρου Maduro.
Σε ακραίες περιπτώσεις, ο χρυσός θα μπορούσε κυριολεκτικά να βοηθήσει στη διάσωση ζωών.
Αυτό συνέβη μετά την πτώση της Σαϊγκόν το 1975.
Πολλές οικογένειες του νοτίου Βιετνάμ χρησιμοποίησαν χρυσό για να ξεφύγουν με βάρκες.
 Ο χρυσός ήταν το διαβατήριό τους.
Χάρη στο πολύτιμο μέταλλο, δεκάδες χιλιάδες Βιετναμέζικοι "άνθρωποι βάρκα", όπως είναι τώρα γνωστοί, κατάφεραν να ξεκινήσουν νέες ζωές στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Η οικονομία μιας ευημερούσας Βενεζουέλας καταστράφηκε από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση
Εν μέσω της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, το μόνο πράγμα που βοηθά τη χώρα να πληρώσει τους λογαριασμούς της τώρα είναι χρυσός.
Πριν από δύο χρόνια, είχε το 16ο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο.
Σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 26 καθώς συνεχώς πουλάει χρυσό. Ενώ χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να προσθέτουν στα αποθέματα χρυσού, η Βενεζουέλα είναι ο μεγαλύτερος πωλητής χρυσού παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Μόλις το 2001, η Βενεζουέλα ήταν η πιο ευημερούσα χώρα σε όλη τη Νότια Αμερική.
Όπως και η Ζιμπάμπουε, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και επίσης η χώρα διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο στο κόσμο.
Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των εσόδων από εξαγωγές της Ζιμπάμπουε.
Το 2016, η Βενεζουέλα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στις Η.Π.Α. μετά τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία, αλλά με την παραγωγή σε ελεύθερη πτώση, αυτό άλλαξε  ταχύτατα.
Για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2018, η Κολομβία πούλησε περισσότερο αργό πετρέλαιο στις Η.Π.Α. από ό, τι ο ανατολικός γείτονάς της η Βενεζουέλα.
Και τον Ιούνιο 2018, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, Petróleos de Venezuela (PDVSA), ενημέρωσε τουλάχιστον οκτώ ξένους πελάτες ότι δεν θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για εφοδιασμό.
Σύμφωνα με την GlobalData, η παραγωγή είναι σε καλό δρόμο θα μειωθεί σε μόλις 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2019, από 3 εκατομμύρια την ημέρα το 2011.
Ο Πρόεδρος Maduro προκάλεσε και διαχειρίζεται την χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.
Τον Ιούνιο 2018, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα μειωθεί το 2018 κατά -18%, θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος διψήφιας μείωσης.
Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνονται από 1,7 εκατομμύρια έως 4 εκατομμύρια.
Όμως η μετανάστευση δεν είναι εύκολη, καθώς πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, επικαλούμενες εγκληματικές ενέργειες και έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν ακυρώσει όλες τις πτήσεις εντός και εκτός του Καράκας.
Η μόνη εταιρία από τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Βενεζουέλα είναι η American Airlines, η οποία προσφέρει μία μόνο καθημερινή πτήση από την πρωτεύουσα Καράκας στο Μαϊάμι. Μόλις πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν μέχρι και 40 αμερικανικές πτήσεις την ημέρα μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης