Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι έξι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά συναλλάγματος

Οι έξι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά συναλλάγματος
Οι έξι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά συναλλάγματος
Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην οοικονομία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους παράγοντες σχετίζονται και μπορούν να τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον.
Για παράδειγμα, ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, όπως η αύξηση των επιτοκίων και η αγορά ή πώληση εγχώριου νομίσματος.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους και ούτω καθεξής.
Τι επηρεάζει τις τιμές συναλλάγματος;

Ακολουθούν οι έξι βασικοί παράγοντες

1. Κυβερνητική παρέμβαση: Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν τις ισοτιμίες με την αγορά ή πώληση του εγχώριου νομίσματος.
2. Πληθωρισμός: Οι χώρες με σταθερά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού τείνουν να έχουν νομίσματα με χαμηλότερη αξία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγοραία αξία μειώνεται έναντι άλλων νομισμάτων.
3. Επιτόκια: Η αύξηση των επιτοκίων σε μια χώρα μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές υψηλότερο ποσοστό απόδοσης από άλλες χώρες.
Ως αποτέλεσμα, το νόμισμά της μπορεί να ανατιμηθεί ένατι άλλων νομισμάτων.
4. Ελλείμα τρεχουσών συναλλαγών: Εάν μια χώρα έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαίνει ότι ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει στο εμπόριο.
Για να καλύψουν αυτό το έλλειμμα, οι χώρες μπορούν να δανειστούν κεφάλαια από άλλες εξωτερικές πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα.
5. Κρατικό χρέος: Οι χώρες με υψηλά ποσά χρέους είναι λιγότερο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές λόγω της πιθανότητας αθέτησης υποχρεώσεων καθώς και των πιθανών υψηλών ποσοστών πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί να μειώσει την αξία του νομίσματος.
6. Κερδοσκοπία: Οι περισσότερες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος είναι κερδοσκοπικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι το συναίσθημα και η ορμή μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα της αγοράς.
Ακόμη και αν τα βασικά στοιχεία δεν ευθυγραμμίζονται, η αγορά ενός νομίσματος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται ή να μειώνεται  εάν οι χρηματιστές  και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης